Umetnost interpretacije

Emisiju posvećujemo klarinetisti i dirigentu Majklu Kolinsu

Zahvaljujući svom izuzetnom virtuozitetu i osećajnosti, britanski umetnik Majkl Kolins danas važi za jednog od najboljih interpretatora na klarinetu. Kada je imao šesnaest godina, 1978, osvojio je prvu nagradu u kategoriji duvačkih instrumenata na Bi-Bi-Sijevom takmičenju za mladog umetnika godine. Od tada je nastupao kao solista na najznačajnijim svetskim muzičkim scenama sa vodećim ansamblima i dirigentima. Kolins je jedan od svirača na duvačkim instrumentima koji su najčešće bili pozivani da nastupe na festivalu Proms, kako i na prestižnoj „završnoj večeri Promsa”.

Godine 2007, Društvo Kraljevske filharmonije mu je dodelilo nagradu „Instrumentalista godine” čime se svrstao u grupu renomiranih solista poput Jicaka Perlmana, Micuko Učide, Mareja Peraje i Andraša Šifa. Ova nagrada dodeljena mu je kao priznanje za ključnu ulogu koju je Kolins imao u proširivanju repertora za klarinet, poručivanjem i premijernim izvođenjem dela vodećih kompozitora današnjice. Između ostalih, Majkl Kolins je premijerno izveo dela za klarinet Džona Adamsa, Eliota Kartera, Breta Dina i drugih savremenih kompozitora. Interesantno je pomenuti da se poslednjih godina Kolins često nalazi i za dirigentskim pultom – dirigovao je ansamblima kao što su Filharmonija orkestar, Simfonijski orkestar iz Melburna, Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Kamerni orkestar iz Ciriha, a od 2010. do 2018. godine bio je i šef dirigent orkestra Sinfonija grada Londona.

Kao klarinetista, nastupao je i kao solista i kao kamerni muzičar, a objavio je i veoma veliki broj albuma za diskgorafske kuće kao što su Šandos, Dojče gramofon, Deka, I-Em-Aj i Soni. Tačnije, ovaj umetnik je jedan od klarinetista sa najbogatijom diskografijom, a samo za diskografsku kuću Šandos objavio je dvadeset albuma. Ipak, u večerašnjoj emisiji nećemo slušati studijski, već jedan koncertni zapis ovog umetnika. Naime, za vreme trajanja zabrane kretanja u Londonu tokom proleća prošle godine, u Vigmor holu je organizovana serija koncerata bez publike, u okviru kojih su nastupili brojni renomirani britanski izvođači. Na koncertu koji ćete večeras slušati, održanom 18. juna, Majkl Kolins je nastupio sa pijanistom Majklom Mekhejlom, predstavljajući kamerna dela Kamija Sen Sansa, Karla Marije Vebera i Fransisa Pulenka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи