Читај ми!

Džez

Emitujemo snimak koncerta internacionalnog trija DLW sa festivala MUC-Tones u Minhenu, održanog 25. januara 2020. godine.

Trio koji čine vibrafonista Kristofer Del, basista Jonas Vestergard, i bubnjar Kristijan Lilinger, predstavlja zbir interesovanja svakog od ovih muzičara, ali je i snažno obojen projektima i ulogom koju Lilinger ima na nemačkoj i evropskoj džez sceni. S jedne strane blizak je gotovo filozofskom pristupu aranžmanima i ritmici na tragu savremenika Stevea Lemana, Tajšona Sorija i drugih izvođača sa američke etikete Pi Recordings, a s druge strane je autentično evropski džez muzičar koji repetitivne koncepte rado preuzma iz kamerne komponovane muzike, kombinujući je sa višedenijskom tradicijom avangardnog i fri džeza Starog kontinenta.

Del, Vestergard i Lilinger opisuju svoju muziku kao kombinaciju energičnog sviranja i strukturalne kompozicije u realnom vremenu, te koriste i specifičan termin relationscapes kao referencu na zvučne pejzaže obojene snažnom interakcijom između muzičara. Na ovom koncertu oni izvode album Grammar II sa četiri dela, odnosno strukture, označene tek rednim brojevima. Baš kako i najavljuju, ovde nema klasičnih kompozicija, već se kroz fluidnu međuigru brišu tradicionalni odnosi među džez instrumentima, kao i onaj između ritam sekcije i solističkih instrumenata. U konačnom zbiru njihova muzika zvuči istovremeno veoma apstraktno i koherentno, improvizatorski nadahnuto i konceptualno pedantno osmišljeno.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи