Sa beogradskih scena

20. Međunarodni festival Dani orgulja – Pavel Kohout

U drugoj emisiji posvećenoj ovogodišnjem 20. Međunarodnom festivalu Dani orgulja, koji je od 11. do 18. oktobra održan u Katedrali Blažene Djevice Marije, čućete snimak koncerta Pavela Kohouta, zabeležen 15. oktobra. Na program su bila dela: Ditriha Bukstehudea, Johana Gotfrida Valtera, Jozeda Kličke, Luja Vjerna i Sezara Franka.

Jubilarno izdanje festivala, osim nastupa uživo, imalo je i deo programa koji se odvijao onlajn, sa snimcima koncerata i projekcijom filma Nene Mihajlović „Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulja u Beogradu”, a važan deo festivala bili su i koncerti za decu. Program živih nastupa ovogodišnjeg festivala Dani orgulja, činili su koncerti najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelja festivala, koji su predstavili bogat repertoar dela od baroknih autora do savremenih kompozitora.

Češki orguljaš, Pavel Kohout, do sada je nastupio šest puta u Beogradu, svaki put u okviru festivalskog programa, birajući za program virtuozna orgljuska dela i transkripcije poznatih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na njegovim koncertima zauzimaju dela čeških autora, čime ovaj umetnik promoviše orguljašku školu svoje zemlje.

Kohout je priznat širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti. Već sa dvadeset četiri godine osvojio je prvu nagradu, kao i odlikovanje Johan Sebastijan Bah na prestižnom Međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih dvorana širom sveta i pomogao da stekne reputaciju izuzetnog koncertnog orguljaša. Diplomirao je u klasi Jaroslava Tume i Ane Mačove na Konzervatorijumu u Pragu, a potom je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama pohađao u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, profesora Žaka van Ortmersena na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. doktorirao je na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike. Kao predavač, Kohout se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta, a bio je i član žirija brojnih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući ovaj instrument u svojoj zemlji.

URednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи