Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Dela Johanesa Bramsa (Tragična uvertira, opus 81 i Druga simfonija u De duru, opus 73) i Klare Šuman (Klavirski koncert u a molu, opus 7) izvodi Filharmonija iz Bergena. Diriguje Edvard Gardner. Solista je pijanista Kristijan Ile Hadland. Snimak je sa koncerta održanog 17. oktobra 2019. godine u Grigovoj dvorani u Bergenu.

Kristijan Ile Hadland, rođen u Stavangeru 1983. godine, jedan jeod značajnijih skandinavskih umetnika mlađe generacije. Studije klavira pohađao je na Konzervatorijumu u rodnom gradu i u Oslu. Nastupao je sa poznatim evropskim orkestrima poput Simfonijskog orkestra Norveškog radija, Filharmonije iz Osla, Švedskog kamernog orkestra, Londonske filharmonije i drugih. U Americi je debitovao 2013. godine kada je, uz pratnju Simfonijskog orkestra iz Sijetla, izveo Grigov Klavirski koncert u a molu i Betovenov Drugi klavirski koncert. Iste godine Hadland je debitovao i na Promsu muzicirajući sa kvartetom Signum u dvorani Kadogan. Aktivan je i kao kompozitor i kamerni muzičar.

Večeras Kristijana Ilea Hadlanda slušamo kao solistu u Klavirskom koncertu u a molu, opus 7 Klare Šuman, koji je kompozitorka pisala kao petnaestogodišnjakinja, u periodu između 1833. i 1835. godine. Delo je komponovala u a molu, tonalitetu u kojem će 10 godina kasnije njen suprug Robert Šuman napisati svoj klavirski koncert. Klara je prvo komponovala završni stav i posvetila ga je devet godina starijem Robertu, koji je u to vreme bio učenik njenog oca, Fridriha Vika. Veoma očaran Klarinom pijanističkom tehnikom, Robert Šuman joj je pomogao da orkestrira ovaj stav. Klara je kompletan koncert premijerno svirala sa lajpciškim Gevandhaus orkestrom 9. novembra 1835. godine, a u ovom ostvarenju nije se striktno pridržavala klasičnih formalnih obrazaca, već je svoju pažnju usmerila ka jasnoći, izražajnosti i eleganciji, naročito u deonici klavira.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи