Читај ми!

Rejha i duvački kvintet

U trećoj emisiji ciklusa o kompozitoru Antonjinu Rejhi i njegovom opusu duvačkih kvinteta slušaćete kvintete iz treće zbirke, odnosno opusa 99 ovog autora

Treća zbirka od šest duvačkih kvinteta Antonjina Rejhe plod je kompozitorovog rada od 1811. do 1819. godine, a publikovana je u Parizu kao opus 99. Reč je o periodu njegove karijere kada se, osim žanru duvačkog kvinteta, posvetio pre svega teorijskom i pedagoškom radu. Dobivši mesto profesora na Konzervatorijumu 1818. godine, Rejha je izradio nove udžbenike komponovanja i harmonije, rukovodivši se načelom da teorija mora imati uporište u praksi i da studenti moraju učiti o savremenoj kompozitorskoj praksi, a ne samo zastarela pravila harmonije i kontrapunkta.

Izdvojićemo treći duvački kvintet iz ovog opusa, u A-duru. Sonatni alegro započinje laganim uvodom u kojem posebno istaknuto mesto zauzima solistički nastup horne, obeležen hromatikom i ambitusom od bezmalo tri oktave, a nastavlja se ekspozicijom u kojoj se kompozitor služi promenama tempa i metra u artikulaciji pojedinih tema. Posebno mesto pripada i razvijenom solističkom nastupu flaute kojim otpočinje razvojni deo prvog stava.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво