Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Kamerna ostvarenja Jozefa Hajdna, Roberta Šumana i Sergeja Rahmanjinova svira trio Vanderer. Snimak je sa koncerta održanog 16. oktobra 2019. godine u dvorani Konserthebau u Amsterdamu.

Nakon osvojene nagrade na takmičenju Udruženja nemačkih radio stanica u Minhenu 1988. i specijalnog odlikovanja koje im je dodeljeno na prestižnom takmičenju kamernih muzičara Fišof održanom u Njujorku 1990. godine, članovi trija Vanderer počeli su da grade reputaciju važnog kamernog sastava, da bi danas važili za jedan od najznačajnijih svetskih kamernih ansambala koji na svom repertoaru neguje veliki broj dela: od ostvarenja iz pera bečkih klasičara, do kompozicija savremenih autora. Kritičari njihove interpretacije opisuju kao izuzetne, tehnički besprekorne, sa gotovo telepatskim međusobnim razmevanjem koje je prisutno na svakom njihovom nastupu. Članovi trija Vanderer su violinista Žan-Mark Filips-Varžabedian, violončelista Rafal Pidu, kao i pijanista Vensan Kok, koji, pored zajedničkog muziciranja, rade i kao profesori na Konzervatorijumima u Parizu i Lozani.

U bogatoj, višedecenijskoj karijeri u kojoj su ostvarili značajan broj veoma zapaženih i nagrađivanih snimaka dela Ernesta Šosona, Franca Šuberta, Morisa Ravela, Dmitrija Šostakoviča, Arona Koplanda, Petra Čajkovskog i drugih autora, trio Vanderer je nastupao i na vodećim svetskim muzičkim festivalima i pozornicama poput dvorana Berlinske filharmonije, milanske Skale, Herkulove dvorane u Minhenu, dvorane Tonhale u Cirihu, bečkog Muzikferajna i dvorani Opere u Pekingu. Više od stotinu koncerata održali su sa vodećim svetskim orkestrima Francuske, Nemačke, Poljske, Austrije, Švedske, Rusije, kao i dirigentima među kojima se posebno izdvajaju Jehudi Menjuhin, Kristofer Hogvud i Šarl Ditua.

Dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada među kojima posebno mesto pripada odlikovanju Vitezovi reda Umetnosti i književnosti Francuske Republike koje im je dodeljeno 2015. godine.

Urednica Irina Maksimović Šašić



 



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара