Читај ми!

Muzika sveta

Festival Curious Classics – Ji Đi-Jong

U petoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu Curious Classics koji je održan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu, čućete nastup Ji Đi-Jong – južnokorejske umetnice na gajagumu, instrumentu sličnom kotou. Snimak je zabeležen u Grinevald sali Koncertne dvorane u Stokholmu, 1. marta ove godine.

Tradicionalna muzika u Koreji, i narodna i dvorska, nosi naziv „gugak”. Dvorska muzika, nastala kako iz autohtone korejske tradicije, tako i pod uticajem kineske dvorske muzike i obuhvata nekoliko žanrova; ak je tradicija uvezena iz Kine, dang-ak predstavlja fuziju kineske i korejske dvorske muzike, dok hjang-ake – čisto korejska muzika. Mnogo veće bogatstvo, i u žanrovskom smislu, ali i prema obredima u kojima se ova muzika koristila, može se pronaći u klasifikaciji tradicionalne narodne muzike Koreje. Tako se razlikuju žanrovi kao što je pansori, u kojem vokalnog solistu koji izlaže izrazito narativni sadržaj prati instrumentalista na bubnju, potom sanjo, isključivo instrumentalna muzika sa bogatim ritmovima, kao i jeong-ak, vokalno-instrumentalna tradicija koju su negovali obrazovaniji slojevi u društvu. Među žanrovima takođe postoje nongak sa plesno-pevačkim numerama praćenim udaraljkama, koji se vezuje za seosku tradiciju, zatim šinavi – muzika koja se koristila prilikom šamanskih rituala, te salpuri, ples koji su šamani koristili za teranje zlih duhova.

Na koncertu u Stokholmu Ji Đi-Jong izvela je numere koje pripadaju žanrovima narodne tradicionalne muzike, tačnije pansori, šinavi i sanjo. Ona slovi za jednu od vodećih umetnica na korejskom gajagumu – dvanaestožičnoj citri, instrumentu veoma sličnom japanskom kotou. Zbog svoje posvećenosti tumačenju i interpretaciji muzičke baštine, proglašena je Nacionalnim kulturnim blagom ove zemlje.

Na ovom koncertu sa njom je nastupio i perkusionista Kim Te-Jong, koji je svirao čangu – korejski instrument sa dve membrane. Prva numera, koju večeras slušamo, traje čak pedeset minuta, a prožimaju je različita raspoloženja, kontemplativni odseci i briljantni, virtuozni pasaži. Pripada žanru sanjo, i to stilu So Gong Čul koji je ime dobio po velikom majstoru ovog žanra koji je živeo tokom XX veka.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара