Majstori baroka

Predstavljamo koncerte za obou i flautu engleskog kompozitora Roberta Vudkoka.

U Londonu početkom XVIII veka se osećao uzlet muzičke aktivnosti na različitim poljima od opere sve do javnog koncerta. Novine i časopisi su objavljivali programe muzičkih večeri na osnovu kojih uviđamo posebnu sklonost engleske publike spram drvenih duvačkih instrumenata. Tome je doprinelo i delovanje virtuoznih muzičara poput flautista Džejmsa Pezibla i Džona Bastona, odnosno oboiste Žan Kristijana Kiča, koji su popularizovali drvene duvačke instrumente i među amaterima. U tom kontekstu posebno je alt blokflauta, odnosno kako su je tada nazivali „obična flauta” postala instrument u modi među širokom, učenom publikom.

Zbirka od dvanaest koncerata Roberta Vudkoka iz 1727. godine, pripada upravo domenu amaterskog muzičkog stvaralaštva. Naime, Vudkok je bio profesionalni slikar, čija su platna na kojima je predstavljao brodove u stilu holandskog kolege Vilema van de Veldea mlađeg bila vrlo popularna. Veliki broj slika ovog autora se još uvek čuvaju u Nacionalnom pomorskom muzeju Velike Britanije u Griniču, što svedoči o njegovoj veštini.

Ali, Vudkokov talenat nije bio samo slikarski. Podjednako se dobro snalazio i u muzičkim vodama, o čemu njegov savremenik Džordž Verčju daje sledeće podatke: „...bio je vrlo vešt u muzici, posedovao je smisao za to i nastupao je na oboi na znalački način, napisavši brojne komade od kojih je neke i objavio, uz odobravanje majstora ove discipline”.

Vudkokova zbirka Dvanaest koncerata u osam deonica danas ima istorijsku težinu jer se među delima nalaze prvi koncerti za flautu ikada objavljeni u istoriji zapadne muzike i prvi koncerti za obou koje je publikovao jedan engleski kompozitor. U ovoj kolekciji ste tako nalazi šest koncerata za jednu ili dve sopranske blok flaute, tri za poprečnu flautu i tri za obou. Muzički gledano, ova dela su modelovana na osnovu uzornih kompozicija trojice autora koji su bili često izvođeni na javnim koncertima u Engleskoj - Vivaldija, Albinonija i Hendla.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи