Читај ми!

Gramofonija – Hektor Berlioz: Fantastična simfonija

Reprodukujemo snimak u izvođenju članova Berlinske filharmonije pod upravom Rudolfa Kempea načinjen 1959. godine, a emitovaćemo ga sa ploče produkcijske kuće Pate-Markoni.

Iako je kritika o Kempeovom ranom zapisu Berliozovog čuvenog ostvarenja imala podeljena mišljenja, on se ipak može smatrati jednim od najčuvenijih i najčešće objavljivanih snimaka ove kompozicije. U vreme nastanka ploče koju emitujemo, Kempe je već bio čuven po svojim uspešnim izdanjima sa orkestarskom muzikom, a naročito je bio zapažen njegov album sa Nemačkim rekvijemom Johanesa Bramsa iz 1955. godine, koji je imao brojna reizdanja. S obzirom na to, i snimateljski tim je bio sačinjen od iskusnih tehničara kao što su Viktor Olof, dirigent i producent koji je karijeru započeo još tridesetih godina u vreme šelak ploča, i orguljaš i supervizor snimanja Kristfrid Bikenbah, čije se ime pojavljuje na više desetina albuma sa klasičnom muzikom iz tog perioda. Snimak je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina doživeo brojna reizdanja u Velikoj Britaniji, Holandiji, Francuskoj i Španiji, a od kraja osamdesetih je postao zastupljen u katalozima izdavača koji su se bavili digitalnim restauracijama ranih snimaka, te se danas može naći u ponudi kompanija poput EMI i Testament.

Grafičko rešenje omota ove ploče je zasnovano na detalju sa slike Petera Paula Rubensa pod nazivom „Pad prokletih" sa početka 17. veka. Međutim, ostale verzije albuma sadrže druge reprodukcije slika čiji autori nisu navedeni na omotima, dok se tekstovi na poleđini razlikuju za svako reizdanje, a pisali su ih čuveni kritičari poput Urliha Šrajbera za nemačku, Marsela Marnaa za francusku ili Si Bi Riza za britansku verziju ploče.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи