Читај ми!

Studije i ogledi

Divna Vuksanović: Mediji, usamljenost, otuđenje

U ciklusu Studije i ogledi, u četvrtak, 15. i petak, 16. oktobra, možete pratiti tekst Divne Vuksanović „Mediji, usamljenost, otuđenje”.

Divna Vuksanović u tekstu „Mediji, usamljenost, otuđenje," iz ugla filozofije medija razmatra temu usamljenosti, kao i s njom povezani pojam otuđenja, imajući na umu kontekst medijski zasnovanog kapitalizma. Autorka smatra da kao posledica revolucionarnih promena u oblasti tehnologije komuniciranja, problematika usamljenosti danas zadobija drukčije oblike - ona se može ispoljiti kao vid ili „linija bekstva" od sveta rada i stvarnosti, ali i kao svojevrsni izbor koji podrazumeva boravak u virtuelnom prostoru. Iako jedan broj istraživanja govori u prilog tome da je vreme provedeno na društvenim mrežama u korelaciji sa intenzitetom osećaja usamljenosti, aktivnosti na internetu delom doprinose i socijalizovanju usamljenih pojedinaca, njhovim uključivanjem u interakcije virtuelnih zajednica.

Što se, pak, otuđenja tiče, Vuksanović u tekstu ističe da njegovi savremeni oblici nisu više isključivo vezani za proces materijalne proizvodnje; danas su oni delimično prešli u domen produkcije simbola, pri čemu su, kada je reč o društvenim mrežama, potrošači istovremeno i proizvođači i distributeri (prozumeri) medijskih sadržaja, a u odnosu na medije masovnih komunikacija, podležu manjem stepenu otuđenja, a većoj eksploataciji od strane mega-korporacija.

Tekst čita Dušica Mijatović.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара