Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Koda” turske elektroakustičarke Ekin Fil, koji je u avgustu 2020. godine objavio lejbl The Helen Scarsdale Agency.

Ova umetnica koja se bavi dron muzikom rođena je kao Ekin Uzeltuzendži i svoju muzičku karijeru je razvijala kroz sviranje klavijatura i pevanje u različitim bendovima. Njena muzika je zastupljena na radio stanicama kao što su Španski nacionalni radio, Bi-Bi-Si, Radija Jugozapadne Nemačke, Frans Mizik i drugi, a takođe važi i za uspešnu kompozitorku filmske muzike. Saundtrek koji je napisala za film Svađa je dobio nagradu Turskog udruženja filmskih kritičara za 2017. godinu.

Ekin Fil gaji poseban afinitet prema melanholiji i seti, zbog čega je upoređuju sa Gruper, Felišom Atkinson i Haroldom Badom. Ona pre svega oblikuje karakteristične „zvučne oblake" koji su podjednako povezani sa šugejzom, koliko i sa izrazom ambijentalne muzike. U neku ruku, kombinacija klavira, gitare i nerazumljivog vokala ima jaku kinematografsku pojavnost i asocira na onostrani svet, na gotovo linčovsko prožimanje jave i sna, unutar iščašene hiperrealnosti egizstencije i njenih strahova. U tom smislu ova muzika u sebi nosi nešto onespokojavajuće, emotivno ispraženjeno, izobličeno i bezizlazno. Ipak, ove emocije koliko god imale negativan prizvuk nisu u potpunosti izuzete iz stanja današnjeg sveta. Naprotiv, u celini uzevši album Koda nosi nešto od osećanja zaključnosti i ukidanja horizonta budućnosti koje prožima sadašnji istorijski trenutak. Ekin Fil kao da stvara „zvučnu matricu" za trenutak na ivici, za predskazanje neizvesne i nimalo radosne budućnosti, za teškoće bistvovanja u svom mračnom, ali ipak smirenom svetu kontemplacije i otklona. Ona stvara zvučne krhotine pesme za jedno vreme koje je izneverilo svoja očekivanja. 

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи