Читај ми!

Imaginarna edicija

Rodžer Kuter: O ratu i epidemijama – neprirodni spojevi, problematični koncepti

Još od davnašnje atinske kuge (430–425. g. p. n. e.), pa sve do nedavnih izveštaja Svetske zdravstvene organizacije o tularemiji tokom sukoba na Kosovu krajem devedesetih, epidemije su se dovodile u vezu s ratovima. Pa ipak, iako su mnogo pisali o epidemijama i zaraznim bolestima, a još više o ratovima, istoričari nam nisu mnogo toga rekli o samom njihovom odnosu.

Članak Rodžera Kutera bavi se upravo istorijom ideje povezivanja ratova s epidemijama. U njemu se razmatra način na koji je ovaj par formulisan, upotrebljavan i s vremenom transformisan. U prvom delu teksta daje se osvrt na dominantne pristupe dijadi rat/epidemije, kao i pregled razloga za njenu „denaturalizaciju” u okvirima savremene istorijske demografije. Autor potom analizira niz publikacija objavljenih u periodu između tridesetih godina 19. veka i četrdesetih godina 20. veka, koje su imale za cilj retrospektivno poređenje poginulih u borbi i smrtnih slučajeva izazvanih epidemijama zaraznih bolesti tokom vojnih operacija. Ovaj suženi fokus omogućava Kuteru da se koncentriše na različite društveno-političke kontekste u okviru kojih je ovo „fatalno partnerstvo” između rata i zaraznih bolesti oblikovano i, na kraju, detronizovano u epidemiologiji. Na taj način, istorizacijom ovog odnosa, Kuterov rad predstavlja značajan doprinos posmatranju epidemiologije i istorijske epidemiologije kao društveno konstruisanih diskursa.

Tekst je izvorno objavljen u drugom broju časopisa The Journal of the Society for the Social History of Medicine za 2003. godinu.

Prevod s engleskog: Milica Jeremić
Spikerska interpretacija teksta: Gordana Gačić
Urednik: Predrag Šarčević

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи