Džez – Fredrik Ljungkvist Trio

U večerašnjoj emisiji slušaćete snimak koncerta trija švedskog saksofoniste Fredrika Ljungkvista, održanog 26. oktobra prošle godine na Umeo džez festivalu u Švedskoj.

Švedski saksofonista Fredrik Ljungkvist pripada srednjoj generaciji skandinavske savremene post-bap i fri džez scene, čijoj je dobroj reputaciji i sam doprinosio zajedno sa Matsom Gustafsonom, Martinom Kihenom ili grupom Atomic, čiji je dugogodišnji član. Nastupao je i sa Kenom Vandermarkom u postavi Territory Band, a kao bendlider je aktivan još od devedesetih, uglavnom u malim formacijama. Raznovrstan je kao solista i ne upada u klišee fri džez estetike, već balansira između ekspresivnog i senzitivnijeg stila sviranja.

Na koncertu na Umeo džez festivalu u Švedskoj, Ljungkvist je predstavio album Atlantis posvećen njegovom profesoru, saksofonisti Rolandu Kajseru. Premda se radi o gotovo isključivo autorskom materijalu sa tek jednom obradom, stilski i tematski okvir albuma su ujednačeni, a kompozicije snažno evociraju estetiku šezdesetih godina prošlog veka. U tom smislu Ljungkvist na prvu loptu zvuči starinski, možda i pomalo anahrono, zasnivajući tematske uvode čak i na bi-bap stilu. Do vlastitog autorskog senzibiliteta dolazi vrlo postupno i strpljivo kroz improvizacije, koje kulminiraju u kratkim i fino doziranim fri džez izletima.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи