Dvoržakov festival u Pragu 2020

Dela Antonjina Dvoržaka izvodi Češka filharmonija pod upravom Semjona Bičkova. Solista je violončelista Vaclav Petr. Snimak je sa koncerta održanog 4. septembra u Dvoržakovoj dvorani praškog Rudolfinuma.

Ovim koncertom svečano je otvoren Dvoržakov festival u Pragu, koji će trajati do 20. septembra. Slušaćemo interpretacije članova Češke filharmonije koji muziciraju pod upravom šefa-dirigenta ovog ansambla – Semjona Bičkova, dok će se kao solista predstaviti Vaclav Petr, koji je od 2013, kada je imao samo dvadeset četiri godine, na poziciji glavnog violončeliste Češke filharmonije. Time je postao jedan od najmlađih violončelista-koncertmajstora u istoriji ovog ansambla. Inače, Vacalv Petr je dobitnik nagrade na sedamdesetom takmičenju Praško proleće 2018. godine, a osvojio je i druge važne međunarodne nagrade i priznanja. Muzikom je započeo da se bavi u dvanaestoj godini, a član je i klavirskog kvarteta Jozef Suk.

Na koncertu su izvedena dva važna dela iz opusa Antonjina Dvoržaka koja se dovode u direktnu vezu sa njegovim periodom boravka u Americi, gde je od 1892. do 1895. godine bio na mestu direktora Muzičkog konzervatorijuma u Njujorku. U prvom delu izveden je Koncert u ha molu za violončelo i orkestar, opus 104, koji je kompozitor pisao u periodu kada je napuštao Ameriku. Pisano 1894. godine, ovo delo predstavlja kompozitorov poslednji solistički koncert, koji je posvećen Hanušu Vihanu, Dvoržakovom prijatelju, jednom od vodećih violončelista svog doba i osnivačku Češkog gudačkog kvarteta, kao i glumici Jozefini Čermakovoj, kompozitorovoj mladalačkoj ljubavi, koja je preminula ubrzo nakon njegovog povratka iz Amerike.

U drugom delu koncerta kojim je svečano otvoren ovogodišnji Dvoržakov festival u Pragu, bila je Deveta simfonija u e molu, opus 95 – Iz Novog sveta, koja predstavlja jedno od prvih dela koja je Dvoržak pisao po dolasku u Ameriku, po porudžbini Njujorške filharmonije. Delo je premijerno izvedeno decembra 1883. u njujorškom Karnegi Holu, sa velikim uspehom koji je omogućio da već naredne godine bude predstavljeno i publici u Londonu, Češkoj i Australiji. Kako ukazuju istorijski izvori, nakon generalne probe u Njujorku koja je bila otvorena za publiku, Dvoržak je doživeo trijumf, a nakon premijere sa pravom je proglašen za ambasadora češke muzike u Novom svetu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи