Džez – Rymden

Odabrane numere sa koncerta norveško-švedskog trija Rymden, održanog 29. oktobra prošle godine na Umeo džez festivalu u Švedskoj.

Buge Veseltoft i nekadašnji Esbjorn Svenson Trio bili su među pionirima savremenog džeza u Skandinaviji. Još devedesetih godina su među prvima inkorporirali elemente plesne i elektronske muzike u svoj rad, odnosno nastupali u koncertnim prostorima obično namenjenim pop i rok muzičarima, te tako približili džez mlađoj publici. Svako od njih je gradio svoj muzički put u osobenom smeru - Veseltoft više kroz elektroniku i ritmički dinamične postave, a Svensonov trio spajajući različite elemente savremenog zvuka sa džezerskom virtuoznošću. Nakon smrti Esbjorna Svensona, ostatak njegovog benda - kontrabasista Dan Berglund i bubnjar Magnus Estrem su nastavili da rade u svojim novim autorskim postavama.

Pre godinu dana su se ova trojica renomiranih muzičara spojila u novu postavu Rymden i objavili prvi zajednički album. Buge Veseltoft, Dan Berglund i Magnus Estrem su tokom poslednje decenije gradili različite autorske narative, ali u novom sastavu kao da se svi željno i radosno vraćaju umetničkim principima Esbjorna Svensona. Rymden u tom smislu predstavlja i omaž ovoj legendardnoj postavi, ali i i priliku za Bugea Veseltofta da se možda po prvi put u dugoj i bogatoj karijeri razmaše kao instrumentalista i improvizator, i to u džezerski tradicionalnoj formaciji sa klavirom i klavijaturama, basistom i bubnjarem.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара