Muzika viva – New Directions 2020

Dela Silvije Kolasant, Firsun Koksa, Jan-Petera de Grafa, Kenta Olofsona, Lizbet Dekrok i Karla Unander-Šarina izvedena na koncertu održanom 3. februara ove godine u dvorani Studio Akustikum u švedskom gradu Piteu, u okviru festivala New Directions.

Počevši od 2015. godine, Švedski radio i Internacionalni savet za muziku (IMC) pod čijim pokroviteljstvom se već sedam decenija dešava Međunarodni Rostrum kompozitora, su započeli saradnju u okviru koje pobednik kategorije kompozitora do trideset godina dobija mogućnost da napiše novo delo za ansambl Norboten NEO. Takođe, mladi autor je pozvan da boravi u Švedskoj i upozna se sa mogućnostima ovog cenjenog ansambla posvećenog izvođenju savremene muzike, pre nego što napiše novu kompoziciju i potom sa muzičarima, na probama koje traju nedelju dana, utvrdi sve detalje pre same premijere dela.

Na Rostrumu kompozitora održanom 2018. godine u Budimpešti u mlađoj kategoriji pobedio je holandski autor Jan-Peter de Graf čiju ćemo novu kompoziciju Paskal čuti na početku večerašnje emisije. Ovo delo je inspirisano atmosferskim pritiskom - čija je merna jedinica paskal - i zakonom meteorologa Bejs-Balota o strujanju vazduha. Naime po ovom zakonu, ako vetar duva u leđa osmatrača, nizak vazdušni pritisak leži s leve, a visok sa desne strane na Severnoj hemisferi. U muzičkom smislu Graf je strujanje vazduha i atmosferski pritisak prikazao kroz saodnošenja ritma i harmonije.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи