Umetnost interpretacije

Večerašnju emisiju posvetićemo dirigentu Majklu Tilsonu Tomasu

Ovaj dugogodišnji šef dirigent Simfonijskog orkestra iz San Franciska, rođen je u porodici koja je iznedrila generacije pozorišnih umetnika i glumaca i koja je rano prepoznala njegov muzički talenat. Još kao dečak Majkl Tilson Tomas je počeo da uči klavir, a kasnije je studirao kompoziciju i dirigovanje na Univerzitetu Južne Kalifornije. Sa dvadeset pet godina osvojio je prestižnu nagradu „Kusevicki” u Tangelvudu, nakon čega je imenovan za asistenta dirigenta Bostonskog simfonijskog orkestra. Te 1969. godine, imao je neočekivan debi za pultom ovog orkestra, kada je u pola koncerta zamenio Vilijema Stanjberga, kome je iznenada pozlilo, stupajući tako na svetsku muzičku scenu. U Bostonu je ostao narednih pet godina, a potom su usledili angažmani u Bafalu, Njujorku, Los Anđelesu, da bi od 1988. do 1995. godine bio šef dirigent Londonskog simfonijskog orkestra. Iako je 2016. godine postao dirigent-laureat ovog značajnog evropskog orekstra, ime Majkla Tilsona Tomasa se već četvrt veka vezuje za Simfonijski orkestar iz San Franciska. Prvi put je sa ovim ansamblom svirao 1974. godine, a od trenutka kada je preuzeo njegovo rukovođenje 1995. do danas, ovaj dirigent se neumorno zalaže za promovisanje savremene američke muzike, izvođenje klasičnih repertoarskih dela i gotovo neprekidnu diskografsku aktivnost, koju sprovodi kroz izdavačku podružnicu Simfonijskog orkestra San Franciska.

Do sada je Majkl Tilson Tomas objavio preko 120 diskografskih zapisa – od dela Baha, Betovena i Malera, preko evropskih velikana XX veka, do čitave plejade američkih kompozitora, počevši od Čarlsa Ajvza, preko Geršvina, Kejdža, Rajha, do Elvisa Kostela. Posebno zapaženi bili su njegovi snimci simfonija Gustava Malera, koji su više puta nagrađeni Gremi nagradama, a za svoje aktivnosti u promovisanju klasične muzike i posebno u pronalaženju i podržavanju mladih orkestarski i solističkih muzičara, Tilson Tomas je nagrađen i američkom „Nacionalnom medaljom za umetnost” kao i prizanjem „Kenedi centra” 2019. godine.

Ove godine, sedamdesetpetogodišnji Majkl Tilson Tomas zvanično odlazi u zasluženu penziju, odnosno postaće dirigent-laureat Simfonijskog orkestra iz San Franciska, a na čelu ovog ansambla zameniće ga finski dirigent Esa-Peka Salonen. Oproštajna sezona trebalo je da uključi veliku evropsku turneju kao i izvođenje Vagnerovog Holanđanina lutalice i Malerove Simfonije hiljade, ali su zbog pandemije korona virusa ove manifestacije otkazane. Uprkos ovom antiklimaksu, štampa u Sjedinjenim Američkim Državama nije propustila da naznači koliki je bio značaj Majkla Tilsona Tomasa u promovisanju američke savremene muzike i činjenice da je maltene svojeručno učinio da dela autora poput Lua Herisona, Mortona Feldmana ili Džona Adamsa postanu standardi orkestarskog repertoara u ovoj zemlji.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара