Nova diskografija

Predstavljamo album britanske violinistkinje Nikole Benedeti i Londonske filharmonije pod upravom Vladimira Jurovskog sa kompozicijama Edvarda Elgara, koji je prošle nedelje objavila diskografska kuća Deka.

Ova violinistkinja škotsko-italijanskog porekla i dobitnica Gremija za najbolji klasični instrumentalni album ove godine, nakon izdanja sa violinskim koncertom Vintona Marsalisa, odabrala je mnogo poznatije delo – Koncert za violinu u ha molu opus 61 Edvarda Elgara. Pored ovog tehnički zahtevnog ostvarenja koje čini okosnicu izdanja, na njenom najnovijem albumu se nalaze i tri Elgarove minijature za violinu i klavir – Uzdasi, Pozdrav ljubavi i Noćna pesma, koje Nikola Benedeti izvodi uz pratnju pijaniste Petra Limonova.

Elgarov Koncert za violinu u ha molu opus 61 se smatra jednim od najzahtevnijih i najobimnijih koncertantnih dela za violinu, a premijerno ga je izveo Fric Krajzler 1910. godine. Kao violinista, Elgar je odlično poznavao ovaj instrument, što se čuje i u načinu na koji oblikuje solističku deonicu i koristi specifičnu zvučnost violine. Najavljujući ovo izdanje Nikola Benedeti je navela da oseća „ljubav i fascinaciju prema kompozitoru i njegovoj muzici” dodajući da je on bio „u svakom smislu neobičan, od njegovog netradicionalnog obrazovanja, preko razumevanja ljudi, do stila njegove muzičke ekspresije”. Bliskost sa Elgarovom poetikom, solistkinja ispoljava kroz manje introspektivno, ali zato veoma srčano i strastveno tumačenje Koncerta za violinu, što je navelo kritičarku lista Gardijan da njeno sviranje opiše kao „vibrantno i sa tonom punim snage”. Benedetijeva svoje sviranje čvrsto stavlja u prvi plan i „ni u jednom trenutku ne nestaje u blistavim teksturama koje oko nje plete orkestar Londonske filharmonije”, kaže kritika, dok dirigent Jurovski posebnu pažnju posvećuje makro planu i osmišljavanju fraza kako bi premostio ogromne dimenzije ovog dela.

Uredica emisije: Ivana Neimarević





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара