Umetnost interpretacije – Mirga Gražinjite-Tila

Večerašnju emisiju posvećujemo stvaralaštvu litvanske dirigentkinje Mirge Gražinjite-Tila

Muzička direktorka Simfonijskog orkestra grada Birmingema danas ima samo 34 godine, a već četiri godine nalazi se na čelu ovog uglednog orkestra koji je pre nje vodio Andris Nelsons. Gražinjite-Tila je rođena u porodici muzičara, ali nije bila usmeravana ka muzici kao dete. No, sa jedanaest godina odlučila je da će joj muzika biti poziv, te je u tom trenutku jedini muzički program na koji je mogla da se upiše bilo horsko dirigovanje. Na taj način ona je svoje studije muzike započela i nastavila, a da nije svirala nijedan instrument. Prvi put je stala pred hor sa samo trinaest godina, a po završetku osnovnog muzičkog školovanja upisala je i Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu gde je diplomirala 2007. godine. Potom je pohađala Muzički konzervatorijum Feliks Mendelson-Bartoldi u Lajpcigu, kao i Muzički konzervatorijum u Cirihu usavršavajući dirigovanje. Posle osvajanje prestižnog takmičenja za mlade dirigente u Salcburgu, njena karijera je pre svega bila vezana za operska pozorišta u Hajdelbergu, Bernu i pomenutom Salcburgu, gde je postala i muzička direktorka. Godine 2012. dobila je mesto u Filharmoniji iz Los Anđelesa. Svakom sezonom je napredovala da bi 2016. godine bila proglašena za zamenicu Gustava Dudamela na poziciji šefa dirigenta orkestra. Ubrzo je usledio i poziv da bude na čelu Simfonijskog orkestra grada Birmingema, čime ovaj engleski orkestar još jednom potvrđuje svoju smelost u odabiru dirigenata. Svoj prvi koncert sa ovim ansamblom imala je u avgustu 2016. godine, a naredne večeri debitovala je i na Proms festivalu, izvodeći dela Mocarta, Abrahamsena i Čajkovskog. Nakon ovog nastupa, kritika se složila da je reč o novoj dirigentskoj zvezdi, ističući njenu muzikalnost, autoritet i i „kreativnu inteligenciju”. Nakon brojnih uspešnih nastupa sa ovim orekstrom, objavljeno je da će ova dirigentkinja predvoditi ansambl iz Birmingema i tokom sezone 2020/21. godine

Prošle godine Mirga Gražinjite-Tila je potpisala eksluzivni ugovor sa diskografskom kućom Dojče Gramofon, kao prva žena u istoriji ovog izdavača koja je sa njim zaključila dugoročan i ekskluzivni ugovor na poziciji dirigenta. Ubrzo je usledilo i njeno debitantsko izdanje na kojem se našla simfonijska muzika Mojseja Vajnberga, a sa ovog izdanja večeras ćete slušati Simfoniju broj 21 poznatu i kao Kadiš-simfonija. Delo je nastajalo u dugačkom vremenskom rasponu od više od trideset godina u naporu da se očuva „sećanje na one koji su ubijeni u Varšavskom getu”. Otuda kontemplativni karakter dela, sa prigušenom dramatikom i povremeno uticajima Malera i Šostakoviča, kao i diskretnim citatima klavirske muzike Šopena, koji u svedenom orkestarskom okruženju, deluju kao ostaci sećanja u pustoši koju je za sobom ostavio rat.

Mirga Gražinjite-Tila uprkos relativno kratkoj karijeri, postala je jedan od najznačajnijih promotera Vajnbergove muzike, kojoj, prema mišljenju kritike, pruža izuzetnu osećajnost, vibrantnost i boju. Interesantno je da se u ovoj interpretaciji Vajnbergove Kadiš-simofnije Mirga Gražinjite-Tila pojavljuje i kao vokalni solista u završnom, šestom stavu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво