Betovenova kolekcija Euroradija

Reprodukovaćemo snimak koncerta klarinetistkinje Sabine Majer, violončelistkinje Sol Gabete i pijaniste Son-Žina Čoa, zabeležen 26. juna u Olsbergu u okviru netipičnog izdanja Festivala Solsberg. Na programu su bila trija Ludviga van Betovena.

Inače, ovogodišnje izdanje Festivala Solsberg otkazano je zbog situacije sa virusom Kovid-19, ali su organizatori odlučili da putem internet platformi prirede simbolično dva koncerta kamernog tipa, na kojima su nastupili pomenuti umetnici. Koncert koji ćemo predstaviti u emisiji bio je prvi u nizu i posvećen je proslavi 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Prva tačka na koncertu bio je Betovenov Klavirski trio u Be duru opus 11 poznat i pod nazivom Gasen-hauer. Naziv ovog dela potiče od melodije iz trećeg stava, koju je Betoven obradio u devet varijacija, a koja je preuzeta iz tada popularne komične opere Jozefa Vajgla. Ova melodija je bila toliko poznata da se često mogla čuti i na ulicama Beča, a izraz „gasen-hauer" upravo upućuje na taj stari naziv za šlager, koji je zaživeo među gradskim stanovništvom, daleko izvan konteksta operske scene za koju je napisan.

Sledeća i poslednja tačka na ovom koncertu bio je Betovenov Trio u Es duru opus 38, inače rearanžirani Septet opus 20. Naime, Betoven je iz Septeta prepisao deonicu klarineta, dok je za deonicu violončela iskoristio materijale horne i fagota, a u deonici klavira je sjedinio gudačke instrumente.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи