Gala koncert na Marsovim poljima u Parizu 2020

Ekskluzivno na našim talasima pratićete reprodukciju Pariskog koncerta koji se tradicionalno održava 14. jula povodom praznika Francuske Republike. U podnožju Ajfelove kule, simbola Pariza i Francuske, osvetljenog u bojama francuske zastave i ove godine je bila smeštena bina na kojoj su se nalazili Dečji hor, Mešoviti hor i Nacionalni orkestar Francuskog radija pod upravom mlade korejske dirigentkinje In-San Kim.

Jedina i najvažnija razlika u odnosu na sva prethodna izdanja jeste što ovom svečanom koncertu na otvorenom nije prisustvovala publika, jer su organizatori zbog pandemije virusa Covid 19 smatrali da ovako veliko okupljanje (a ovom događaju ume da prisustvuje i preko trista hiljada posetilaca!), predstavlja zdravstveni rizik. Ipak, rukovodstvo Francuskog radija i Francuske radiodifuzije, kao i An Idalgo, gradonačelnica Pariza, želeli su ljudima da podare dobrobit zajedničkog okupljanja oko neprolaznih dela klasične muzike. Zbog toga je celokpuna tehnika Francuskog radija i Televizijskog kanala 2 omogućila direktan prenos gledaocima u Francuskoj, a potom kroz snimak i mogućnost da u njemu uživaju i gledaoci i slušaoci širom Evrope. Time je potcrtana esencijalna i nezamenljiva uloga javnog medijskog servisa, koji pripada svim građanima, a Francuska je, posle proglašenja pandemije korona virusa, napravila prvi direktan prenos javnog koncerta u Evropi.

Tema ovogodišnjeg Gala koncerta na Marsovim poljima naslovljena je Žene budućnosti, a pored dirigentkinje In-San Kim, većinu solističkih zvezda činile su upravo žene: soprani Sonja Jončeva i Fatma Said, violončelistkinja Sol Gabeta, violinistkinja Liza Batijašvili, trubačica Lisijen Renoden Vari i pijanistkinja Katja Bunijatišvili. Njima su se pridružili i dvojica odličnih francuskih operskih pevača: bariton Ludovik Tezije i lirski tenor Benžamen Bernajm.

Sam program je takođe ispleten, po zamisli In-San Kim, od dela koja su napisana za ženski glas, od popularnih filmskih melodija i francuskih šansona, kao i od omaža Betovenu čija se jubilarna godina rođenja obeležava ove, nepredvidive 2020. godine.

Emisiju je uredila Ksenija Stevanović





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи