Betovenova kolekcija Euroradija

Snimci interpretacija klavirskih kompozicija Ludviga van Betovena

Na ovim snimcima, ostvarenim u periodu od 2012. do 2015. godine sviraju pijanisti Lui Švicgebel i Igor Levit, dobitnici priznanja „Umetnik nove generacije" Radija Bi-Bi-Si 3.

Lui Švicgebel je kinesko-švajcarski pijanista rođen 1987. godine u Ženevi. Školovao se na Konzervatorijumu u Lozani kod Franca Jozefovskog i Brižit Mejer a potom i u Berlinu kod Paskala Devojona. Obrazovanje je zatim nastavio na njujorškom Džulijardu i Kraljevskoj akademiji u Londonu, u klasi Paskala Nemirovskog. Nastupao je sa različitim istaknutim orkestrima i ansamblima današnjice, kao što su Londonska filharmonija, Filharmonija iz Osla, Šangaja kao i Simfonijski okrestar Bi-Bi-Sija. U Švicgebelovim interpretacijama Betovenovih dela kritičari prvenstveno ističu tehničku prefinjenost i poetičnost, ali neretko mu zameraju odstustvo dramatičnosti, tipičnu za Betovenov stvaralački izraz. 

Igor Levit rođen je 1987. u gradu Gorki, današnjem Nižnjemu Novgorodu. Počeo je da uči klavir sa samo tri godine pod nadzorom svoje majke, koja je muzički pedagog. Porodica se preselila u Hanover 1995. godine, gde je nastavio obrazovanje. Pohađao je Mocarteum u Salcburgu u klasi Hansa Lejgrafa, a potom i Visoku školu za muziku u Hanoveru. Godine 2004. osvojio je Gran pri takmičenja Marija Kalas u Atini, kao i srebrnu medalju na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu. Potom je od 2011. do 2013. godine bio deo programa „Umetnik nove generacije" Radija Bi-Bi-Si 3. U tom periodu potpisao je ugovor sa diskografskom kućom Soni Klasikal, za koju je objavio svoj dvostruki debi album sa snimkom Betovenovih poznih sonata broj 28 i broj 32 za koji je dobio Eho nagradu. Već sledeće diskografsko ostvarenje sa Bahovim Partitama je nominovano za snimak meseca časopisa Gramofon. Njegov treći i to trostruki kompakt-disk za ovu kuću na kojem je zabeležio monumentalne varijacione cikluse Baha, Betovena i Frederika Rževskog dobio je ugledno Gramofonovo priznanje za najbolji album i instrumentalno ostvarenje 2016. godine. Niz Levitovih uspeha ovim nije dovršen, on je trenutno jedan od najaktivnijih pijanista mlađe generacije na svetskoj sceni. Takođe, svojim ikonoklastičnim pristupom - podjednakom pažnjom koju posvećuje džez pijanizmu i klasičnoj literaturi za klavir ga izdvaja, kao i ljubav prema savremenim kompozitorima. Zanimljivo je napomenuti da je toko pandemije koronavirusa, Levi održao seriju striming koncerata iz svog stana u Berlinu na tviteru koje je nazvao „Koncerti iz kuće". 

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара