Imaginari pejzaži – Autorski mikstejp Marka Paunovića

U svom kako to kaže „zvučnom melanžu” Marko Paunović, propituje uticaj različitih poetičkih, mada u korenu – sakralno određenih sazvučja i tretmana, kako glasa, tako i instrumenata.

Bez obzira u kojim kulturama, religijama i toposima ove numere nastajale, u njih su upisana univerzalna značenja, a meditativno, hipnotičko ili transičko dejstvo – čini se da je bezvremeno, zaključuje autor. I pita se „da li je nakon višemilenijumskog razvoja muzike i ’školovanja čula’, slušanje narušeno dominantnim zapadnocentričnim diskursima?”.

Na ovo pitanje kroz svoje karakteristično istraživanje intertekstualnosti u muzici, Marko Paunović tka i mikstejp koji ćete čuti u emisiji.

Marko Paunović se bavi sintezom elektro-akustike i ambijenta, istražujući zvučni potencijal melanholičnih pejzaža u okvirima minimalizma i drona. U svom radu koristi ekstenzivnu manipulaciju četvorokanalnih magnetofonskih traka, reverbalizovane i lupovane audio fragmente, stavljajući akcenat na samu bespredmetnu atmosferičnost ili čist zvučni sadržaj vokalnog (pre svega, horskog) izvođenja. Presudan uticaj na ovog autora imali su avangardni i neoavangardni pokreti XX veka, a posebno ’individualne mitologije’, te u kompozicijama često pribegava oživljavanju tonskih arhiva. Njegovi poetsko-teorijski tekstovi predstavljaju primer konceptualne jezičke ('l=a=n=g=u=a=g=e') poezije, a ujedno su i polazišta za nastanak kompozicija. Kako svojom autorefleksivnošću govore o samom činu sopstvenog nastajanja, pri svakom izvođenju zalaze u polje ’lecture performansa’.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се