Vek harmonike – Koncert Ane-Marije Helšer i Florijana Helšera

Čućete snimak sa koncerta pod nazivom „Rame uz rame”, koji su harmonikašica Ane-Marija Helšer i pijanista Florijan Helšer održali 30. novembra 2019. godine, u Kamernoj sali Luksemburške filharmonije. Ovaj nastup zabeležen je u okviru festivala „Kišni dani” u Luksemburgu, a koji smo dobili posredstvom razmene članica Euroradija.

Ane-Marija i Florijan Helšer važe za vodeće umetnike na festivalima nove muzike. Imajući u vidu činjenicu da kompozitori,ali i izvođači retko spajaju klavir i harmoniku u duo, Helšerovi su podstakli mlade i, kako ih kritika naziva, inovativne autore da stvaraju za pomenuti sastav, te su poslednjih godina napisana brojna nova dela za klavir i harmoniku.

Rođena 1979. godine u Vajmaru, Ane-Marija Helšer je muzičko obrazovanje započela kod poznatog pedagoga Klaudije Buder, a studije je nastavila na Univerzitetu u Trosingenu u klasi Huga Nota i na Univerzitetu u Torontu. Tokom studija, Helšerova je bila stipendista Fondacije Nemačke banke i Vlade Savezne Republike Nemačke, a od 2010. godine predaje harmoniku i kamernu muziku na Univerzitetu primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu.

Kao solista, ali i kamerni muzičar, Ane-Marija Helšer je nastupala na brojnim festivalima u Štutgartu, Darmštatu, Lucernu, Berlinu i drugim gradovima. Najčešće sarađuje sa ansamblima za savremenu muziku, jer su upravo najrecentnija kompozitorska produkcija i saradnja sa dirigentima i autorima u fokusu njenih interesovanja. Inspirativni umetnički impulsi nastali iz kolaboracija sa savremenim autorima rezultirali su brojnim ostvarenjima za solo harmoniku i različite sastave koji uključuju ovaj instrument, koje je Ane-Marija Helšer premijerno izvodila.

Pijanista Florijan Helšer je studirao kod Roberta Levina, Mišela Erofa i Pjer-Lorana Emara u Frajburgu, Parizu i Kelnu. Opsežna karijera soliste i kamernog muzičara omogućila mu je nastupe širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Florijan Helšer jedan je od osnivača Ansambla Askolta iz Štutgrata, a trenutno predaje na Fakultetu za muziku i izvođačke umetnosti u Frankfurtu.

U večerašnjoj emisiji slušaćete: ostvarenje pod nazivom Slike italijanskog kompozitora Aurelijana Katanea iz 2002. godine, Figuru broj 3 za harmoniku Matijasa Pinčera iz 2000, kompoziciju ...mislio bi čovek: zvezde naše autorke Milice Đorđević iz 2015, kao i Hronike razočarenja Fabijana Levija. Ovo ostvarenje iz 2019. godine porudžbina je fondacije Ernst fon Simens, a premijerno je izvedeno upravo na ovom koncertu.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи