Džez – SH4iKH Quartett

Emitujemo snimak pobedničkog koncerta Šaik kvarteta (SH4iKH Quartett), održanog 8. novembra prošle godine na takmičenju Mladih džez muzičara u klubu Unterfart u Minhenu.

Maksimilijan Šaik-Jusef je nemački saksofonista mlađe generacije, koji pravi prve autorske korake na matičnoj sceni. Od 2012. godine studirao je džez saksofon na fakultetu u Majncu, a od 2018. je džez stipendista u Frankfurtu. Pored osnovnog instrumenta, svira klarinet i flautu. Tokom ovih godina već je išao na internacionalne turneje u Portugal, SAD, i Južnu Afriku, dok je u Nemačkoj angažovan na različitim projektima, kao sajdmen ili bendlider. Prošlogodišnji je laureat prve nagrade na takmičenju mladih džez muzičara u Minhenu, sa svojim kvartetom koji čine pijanista Lukas Moric, kontrabasista Bastijan Vajnih, i bubnjar Leopold Ebert.

Na nastupu koji ćemo čuti u emisiji, SH4iKH Quartett predstavio se kao bend koji veoma zrelo spaja tradiciju džeza iz šezdesetih blisku Džonu Koltrejnu, savremene aranžerske tendencije u američkom džezu, arapske melodije i povremeno neparne ritmove na tragu različitih istočnih ili afričkih tradicija. U tom smislu, ovaj nemački saksofonista interesantno asocira i na Jusefa Latifa i na Tigrana Hamasijana, kao dva različita istorijska pola u tretmanu etno-džeza. Očekivano za ovu fazu karijere, Šaik-Jusef kao autor se još uvek oslanja na prepoznatljive uzore i proverene džez forme. Ali sviračkom zrelošću i improvizatorskim izrazom čitavog benda, uspeva da se izdvoji iz mora tehnički kompetentnih talenata koji stupaju na scenu.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи