Džez

Slušaćete snimak koncerta jermenskog pijaniste Tigrana Hamasijana i norveškog trubača Matijasa Eika, održanog 9. novembra prošle godine na Rockit festivalu u holandskom gradu Groningenu.

Tigran Hamasijan na veliku scenu je stupio kao čudo od deteta, virtuozni pijanista koji je od svojih tinejdžerskih godina plenio tehnikom, pa i razumevanjem džez klavira u savremenom kontekstu. Već u svojim ranim dvadesetim oformio je i distinktivan autorski stil, koji se u velikoj meri oslanja na jermensku muzičku tradiciju i njeno kombinovanje sa džezom i drugim muzičkim žanrovima. Kada nastupa solo više koketira sa klasikom, dok u trio postavama doseže i do hevi metal trendova, ubedljivo ih uklapajući u istočnoevropske neparne ritmove. Karakteristična je i njegova upotreba ženskih vokala, na tragu opere, bilo da se radi o intimnim ili raskošnijim instrumentalnim postavkama.

Na koncertu u okviru Rockit festivala u Groningenu, Tigran Hamasijan nastupa sa norveškim trubačem Matijasom Eikom, s kojim nikada ranije nije svirao na studijskim izdanjima. Budući da se repertoar sastojao isključivo od njegovih kompozicija, te da koncert počinje solo izvođenjem na kome se tek kasnije širi zvučna paleta, Eik je ovde više gostujući muzičar nego integralni član dua. U tom smislu, ovaj koncert se oslanja na solo radove pijaniste, ali još jednom nagoveštava veliki potencijal za razvoj Hamasijanove muzike, u smeru integracije sa savremenim skandinavskim atmosferičnim džezom, što je učinio i pre nekoliko godina na albumu Atmospheres za ECM Records.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи