Gramofonija

Vokalna dela Fransoa-Bernara Maša i Iva Maleca

Večerašnjom emisijom završavamo ciklus u kojem reprodukujemo albume iz kolekcije prof. Vesne Mikić, posvećene istoriji elektroakustičke i eksperimentalne muzike. Čućete snimke objavljene na ploči produkcijske kuće Francuske radio-televizije 1972. godine.

Mašova kompozicija pod nazivom Danaja je napisana za dvanaest vokalnih solista i perkusionistu, a posvećena je kompozitoru Janisu Ksenakisu. Prema autorovim rečima, delo se može smatrati programskim ostvarenjem koje je inspirisano grčkom mitologijom, tačnije pričom o rođenju Zevsovog sina Perseja. Kompozicija je završena 1970. godine, a premijerno je izvedena na festivalu u Širaz-Persepolisu u Iranu.

Dodekameron za dvanaest vokalnih solista Iva Maleca je, prema autorovim rečima, nastavak istraživanja mogućnosti ljudskog glasa koja je započeo u prethodnim ostvarenjima, među kojima je najčuvenija kompozicija Dahovi. Zvučnost ovog dela je tako sačinjena od treperavih tekstura unikatnih sonornih objekata koje proizvode pevači, što je posebno značajno s obzirom na to da je reč o snimku velikog dinamičkog opsega, koji je ipak uspešno prenesen na vinil.

Snimke koje slušate su zabeležili Bernar Liro, Ženevjev N'Žijen i Ivan Devri, a dizajn omota je realizovala Meri-Elen de Kami. Programski komentar je napisao direktor muzičkog programa Francuskog radija Klod Samuel.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи