Muzika viva

U večerašnjoj emisiji predstavićemo ostvarenja Galine Grigorjeve, estonske kompozitorke ukrajinskog porekla, koja spada među najcenjenije autore savremene duhovne horske muzike u istočnoj Evropi i šire. Čućete kompozicije objedinjene na njenom autorskom albumu „Nature Morte” iz 2016. godine, objavljenom za diskografsku kuću Ondine.

Rođena 1962. godine na Krimu, Grigorjeva je isprva završila Konzervatorijum u Odesi. Godine 1991. diplomirala je na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu, a potom je nastavila usavršavanje na Estonskoj muzičkoj akademiji u klasi Lepa Sumera. Trajno se nastanila u ovoj zemlji gde živi i radi kao samostalni umetnik. Dela Galine Grigorjeve su izvodili ansambli u Ukrajini, Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama, a među njima su, između ostalih, Kamerni hor Estonske filharmonije, Kremerata Baltika, Hor Moskovske patrijaršije i Državni hor Letonije. Ova umetnica je dobila dva puta najviše estonsko muzičko priznanje – Nagradu Haino Eler, a njen autorski kompakt-disk In Paradisum dobio je i Estonsku muzičku nagradu za klasični album 2015. godine.

Ostvarenja Galine Grigorjeve su posebno cenjena zbog njenog suptilnog melodijskog pisma, kao i rafinirane upotrebe polifonije i zanimljivih harmonskih i kolorističkih rešenja. U svojim kompozicijama Grigorjeva ostaje duboko vezana za rusku duhovnu muziku, ali i za ranu evropsku polifoniju, bojeći je savremenom zvučnošću unutar lucidne i nesvakidašnje horske fakture. Na polju stvaralačke poetike, kako ističu kritičari, ova kompozitorka je vezana za rusku duhovnost i kulturu, ideju duhovne povezanosti života i smrti, isprepletanu sa modernističkom kompozicionom disciplinom.

Urednica Ksenija Stevanović




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи