XX vek

Ciklus pesama „Koraci” Valentina Silvestrova.

Ovaj autor rođen je u Kijevu 1937. godine gde je i završio studije u klasi Borisa Ljatošinskog. Nakon toga osvojio je u Sjedinjenim Američkim Državama međunarodnu nagradu Sergej Kusevicki 1967. godine, a 1970. Gaudeamus nagradu u Amsterdamu. 

Silvestrov je posegao za romantičarskim tekovinama koje do sedamdesetih godina XX veka nisu bile predmet šireg interesovanja kompozitora poput ruskih romansi XIX veka i srodnih žanrova u rasponu od Glinke do Šuberta. Kako je sam istakao, nije se radilo o citiranju stila, već je prisustvo tradicije u njegovim delima kontekstualno, odnosno postoji kao metafora ili aluzija, što daje originalni i prepoznatljiv karakter njegovoj muzici.

Ciklus pesama Koraci nastajao je od 1980. do 1982. godine. Naziv ciklusa je višeznačan i odnosi se na korake ili stepenike ka postizanju blagoslovene ljubavi, kako one zemaljske, tako i one nebeske, o nivoima ponovnog razmišljanja o suštini bivstvovanja, odnosno o putu ka blaženom iščezavanju. Ciklus je imao nekoliko verzija i svaku od njih je imala priliku da peva sopran Svetalana Savenko koju ćemo slušati i večeras. Sudeluje pijanista Jurij Polubelov.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се