Proms 2019

Dela Modesta Musorgskog, Luja Andrisena, Džudit Vir i Jana Sibelijusa. Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija diriguje Sakari Oramo. Solistkinja je Nora Fišer, sopran, koja je ovom prilikom debitovala na Promsu. Snimak je sa koncerta održanog 8. septembra u Rojal Albert holu u Londonu.

Program koncerta bio je posvećen kompozicijama inspirisanim prirodom. U prvom delu izvedena su ostvarenja Modesta Musorgskog - simfonijska poema Noć na golom brdu, u orkestraciji Nikolaja Rimskog Korsakova, i Luja Andrisena ”–ostvarenje pod nazivom The Only One. U drugom delu koncerta Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija i maestro Sakari Oramo izveli su dva dela: kompoziciju Šuma britanske autorke Džudit Vir i Petu simfoniju u Es duru, opus 82 Jana Sibelijusa, u verziji iz 1919. godine.    

Ostvarenje pod nazivom The Only One Luja Andrisena, nastalo je kao porudžbina Bi-Bi-Sija, Filharmonije iz Los Anđelesa i Programa Nedeljni matine Holandskog radija 4. Kako ističe Andrisen: „Jednog popodneva pozvao me je Čad Smit, direktor Filharmonije iz Los Anđelesa, koji je hteo da baš ja napišem kompoziciju povodom proslave stogodišnjice ovog orkestra. Bio sam iskren u razgovoru i istakao da imam izvesnih problema vezanih za tradicionalnu instrumentaciju simfonijskog orkestra, na šta mi je Smit dao podstrek rekavši „Treba da komponuješ onako kako ti hoćeš!”. U međuvremenu, imao sam dva umetnička otkrića. Prvo, dobio sam zbirku pesama holandske autorke Delphine Lecompte, a njene duhovite, eksperimentalne i veoma inteligentne pesme odmah su me fascinirale. Potom se moj fokus usmerio ka Americi i tradiciji pisanja (popularnih) pesama, što se odlično uklopilo u moje drugo otkriće, a to je Nora Fišer. Ova mlada pevačica poslednjih godina privlači svetsku pažnju autorskim projektima u kojima znalački spaja klasičnu i popularnu muziku”, rekao je Andrisen. 

Andrisen je odabrao pesme iz prve zbirke, objavljene pod nazivom Životinje u meni, u kojoj autorka koristi kratke forme, a njen stih je oštar i radikalan, na momente nadrealan. Ovaj ciklus premijerno je izvela Nora Fišer uz pratnju Filharmonije iz Los Anđelesa kojom je dirigovao Esa-Peka Salonen, 2. maja prošle godine u koncertnoj dvorani Volt Dizni u Los Anđelesu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара