Operska sezona Euroradija

Volfgang Amadeus Mocart: Tako čine sve

Slušaćete arhivski snimak iz 2008. godine opere „Tako čine sve” Volfganga Amadeusa Mocarta zabeležen u Bečkoj državnoj operi pod rukovodstvom Rikarda Mutija.

Pošto je pandemija virusa Sars-Cov-2 prekinula redovno održavanje operskih predstava širom Evrope i sveta, združene evropske radio stanice su u potrazi za snimcima koje bi mogli da se uvrste u krnju Opersku sezonu Euroradija 2019–2020 posegle za arhivskim zapisima. Tako ćemo biti u prilici da čujemo izuzetan snimak opere Tako čine sve Volfganga Amadeusa Mocarta koje je Evropskoj radiodifuziji ustupio Austrijski radio ORF. Pred nama je zapis načinjen, pre dvanaest godina, tačnije 6. februara 2008. u Bečkoj državnoj operi, kada je pred publikom nastupala zvezdana postava predvođena dirigentom Rikardom Mutijem. Glavne uloge su pevali Barbara Fritoli, Angelika Kirhšlager, Ildebrando D’Arkanđelo, Frančesko Meli, Laura Tatulesku i Natale de Karolis uz pratnju najboljeg operskog svetskog orkestra, onog Bečke opere čiji su članovi ujedno i muzičari Bečke filharmonije. 

Libreto Lorenca da Poneta za ovo delo – poslednje na kojem će sarađivati sa Mocartom – se odvija oko jednostavnog zapleta: dva prijatelja, Ferando i Guljelmo, prihvataju opkladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove verenice, Fjordiliđi i Dorabela, neće ostati verne ako budu srele zanimljivije udvarače. Zbog toga se oni prerušavaju u albanske oficire koji pokušavaju da osvoje devojke tako da, prema opkladi, svaki zavede verenicu onog drugog.  

Spoj Mocartove muzike i Da Ponetovog libreta predstavlja apoteozu žanra bufo opere. Tako čine sve ili kako glasi podnaslov Škola za ljubavnike je i pored svog veselog, komičnog karaktera u stvari britka, čak i opora satira društvenih odnosa i običaja. U ovoj operi ozbiljni i plemeniti ženski likovi izlaze izvan patrijarhalnog okvira verne i trpeljive junakinje. Njihovo oslobađanje od zadatih očekivanja ukazuje i na kompleksan odnos između romantične ljubavi i fizičke strasti, prethodeći tako, građanskoj tematici umetnosti XIX veka. Ipak, za razliku od romantizma gde će konflikt između očekivanja i želje najčešće rezultirati tragičnim ishodom, u operi Tako čine sve sve se završava prihvatanjem promenljive i dinamične ljudske prirode. 

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи