Džez

Emitujemo snimak koncerta kvinteta Japanic pijanistkinje Aki Takase, održanog 2. novembra prošle godine na Tampere džez festivalu u Finskoj.

Japanska pijanistkinja Aki Takase jedno je od najznačajnijih imena avangardnog džeza na globalnoj sceni, u poslednjih četrdeset godina. Premda je karijeru započela u matičnoj zemlji, a krajem sedamdesetih počela da nastupa i snima u SAD, svoj stvaralački rad vezuje za Berlin u kome živi već trideset tri godine. Za to vreme sarađuje sa svojim životnim partnerom i legendom evropskog fri džeza, Aleksanderom Fon Šlipenbahom, ali i Judžinom Čedbornom, Hanom Beninkom, Evanom Parkerom, Dejvidom Marejem, i brojnim drugim stvaraocima iz sveta džeza i srodnih žanrova. U svojoj bendliderskoj karijeri istovremeno se osvrće kako na dela značajnih pijanista poput Fetsa Volera, Djuka Elingtona ili Telonijusa Monka, ali i prati savremene tendencije u muzici inkorporirajući i eksperimentalnu di-džej estetiku u svoj rad. 

Upravo je jedan od takvih krosovera i njen album Thema Prima iz prošle godine, koji je promovisala i na koncertu u finskom Tampereu. U ovom kvintetu društvo joj prave saksofonista Danijel Erdman, basista Johanes Fink, bubnjar Dag Magnus Narvesen i Vinsent Fon Šlipenbah, koji nastupa kao DJ Illvibe. Takase ovim materijalom odaje omaž kako velikanima klavira, tako i američko-meksičkom kompozitoru Konlonu Nenkerou, jednom od pionira mehaničke muzike, koji je stvarao dela na tragu Arta Tejtama sa izuzetno složenim metričkim šemama. DJ Illvibe koristi semplove i turntejbl efekte, dajući širinu konvencionalnoj osnovi benda koji se kreće u različitim smerovima, od eksperimentalne elektronike do hip-hopa u džez kontekstu.

Autor Nikola Marković 
Urednica Ksenija Stevanović

 

 



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи