Stvaralaštvo Ferdinanda Karulija

U toku juna možete pratiti tematski ciklus koji emitujemo povodom 250 godina od rođenja italijanskog kompozitora i gitariste Ferdinanda Karulija.

Rođen 9. februara 1770. godine u Napulju, Ferdinando Karuli posvetio se studijama gitare od svoje šesnaeste godine i do izmaka 18. veka postao je vodeći italijanski majstor svog instrumenta. Početkom 19. veka Karuli se preselio u Pariz gde je postao centralna figura u takozvanoj gitaromaniji, odnosno iznenadnom i snažnom porastu interesovanja pariske publike za gitaru. Sudeći prema zapisima kritičara tog doba, Karuli je bio prvi koji je Parižanima demonstrirao koncertne mogućnosti ovog instrumenta, u pogledu ekspresivnosti, tembra, harmonije i virtuoziteta.

U prvoj emisiji slušaćete Karulijev Koncert za gitaru u e-molu, opus 140, iz 1820. godine, kao i izbor iz njegovog opusa kamernih dela. Trostavačni Nokturno u Ce-duru, opus 119 broj 2, za violinu, flautu i gitaru, kao i dva Dueta za violu i gitaru, opus 137, pisani su u koncertantnom stilu, uz upotrebu modernih virtuoznih elemenata u deonici gitare, poput lestvičnih pasaža, arpeđa i oktava. Za razliku od njih, tri mala koncertantna dua iz opusa 309 odlikuju skromniji tehničko-interpretativni zahtevi, prilagođeni amaterskom, kućnom muziciranju, dok je uprkos epitetu „koncertantni" uloga gitare dominantno svedena na prateći instrument.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара