Betovenova kolekcija Euroradija

Snimak koncerta Londonskog simfonijskog orkestra i hora pod upravom Sajmona Retla i violinistkinje Lize Batiašvili, održanog 5. februara ove godine u dvorani Barbikan u Londonu.

Na programu su bili Violinski koncert Albana Berga i oratorijum Hrist na maslinovoj gori Ludviga van Betovena - dela kojim je zajedničko to što su se oba kompozitora ugledala na starije, barokne majstore - Berg na Baha, a Betoven na Hendla.

Berg je svoj Violinski koncert posvetio preminuloj ćerki Alme Maler, Manon Gropijus, te koncert nosi naziv Sećanje na anđela. Ovo delo nastalo je 1935. godine, i predstavlja poslednji Bergov završeni opus. Iako je danas Violinski koncert jedna od najpopularnijih i najčešće izvođenih kompozicija ovog autora, u vreme kada je nastao, Bergova muzika bila je označena kao manifestacija 'kulturnog boljševizma' i nije bila izvođena u Nemačkoj, kao ni u Bergovoj rodnoj Austriji. Česta tonalna rešenja nasuprot atonalosti koja je inače dominirala u njegovim kompozicijama, omogućila su mu da u ovo delo umetne i dijatonske reference, neke iz jasnih izvora kao što je koral iz Bahove kantate ili motiv iz koruške narodne pesme, ili pak elemente iz lendlera ili bečkog valcera.

U drugom delu koncerta izveden je oratorijum Hrist na maslinovoj gori Ludviga van Betovena, a pored Londonskog simfonijskog orkestra nastupio je i hor kao i solisti - sopran Elza Drajzih, tenor Pavol Breslik i bas Dejvid Sor.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи