Nova diskografija – Album „Ombra mai fu” Filipa Žaruskija

Predstavljamo album ovog francuskog kontratenora, na kojem se nalaze arije iz opera Frančeska Kavalija. Ovo izdanje je prošle godine objavila diskografska kuća Erato, a u izboru magazina Gramofon, proglašeno je najboljim resitalom za 2019.

Naziv albuma Ombra mai fu većinu ljubitelja barokne opere asociraće na dobro poznatu ariju Georga Fridriha Hendla iz njegove opere Kserks, nastale skoro osamdeset godina posle Kavalijevog istoimenog ostvarenja, premijerno izvedenog u venecijanskom pozorištu Santi Đovani e Paolo 1654. Ovom namernom „provokacijom" Žaruski kao da je želeo da izazove efekat iznenađenja kod slušaoca, koji je od prve numere suočen sa savim drugačijim baroknim izrazom – delikatnim, prozračnijim, ali podjednako sposobnim da dočara najdublja osećanja protagonista. Govoreći o izboru Kavalijevih dela za svoj najnoviji album, Žaruski je naveo da je „od početka karijere imao dosta prilika da izvodi muziku (...) jednog od najuticajnijih kompozitora u istoriji muzike. Iako on nije izumeo operski žanr, odigrao je ključnu ulogu u njegovoj popularizaciji. Kavalijeva muzika prati scensku radnju sa neverovatnom preciznošću - imao je istovetan dar za pisanje i snažnih lamenata i komično-burlesknih scena karakterističnih za njegovo doba, stvarajući opere pune raznolikosti i prepune života", zaključuje Filip Žaruski.

Na ovom albumu, francuskog kontratenora prati ansambl Artakserks, dok mu se u duetima pridružuju kontraalt Mari-Nikol Lemju i sopran Emike Borat.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво