Gramofonija – Moteti Ivana Lukačića

Reprodukujemo snimke u izvođenju članova hora „Joža Vlahović” pod upravom Emila Koseta. Ploču je 1971. godine objavila produkcijska kuća Jugoton.

Iako je u Jugoslaviji rana muzika imala svoje mesto u ukupnoj umetničkoj muzičkoj produkciji, izdanja sa delima starih majstora, naročito poreklom sa ovih prostora, nisu bila česta. Pored izdanja ansambla „Renesans", Beogradskih madrigalista, Sintagma Muzikum i nekoliko drugih manje aktivnih ansambala, rana muzika se sporadično može sresti i na kompilacijskim albumima, najčešće posvećenim istoriji muzičkog stvaralaštva u nekoj od republika. Kada se to ima u vidu, veći je značaj ovog izdanja sa Lukačićevim motetima, objavljenog u okviru malo poznate Jugotonove serije „Akordi prošlosti". Gosti na albumu su bili čembalistkinja Gudrun Šmajser i orguljaš Ivo Maček, a snimatelj zapisa koje ćemo emitovati bio je Radan Bosner.

Omot ovog albuma je dizajnirao Savo Simončić, dok je programski tekst na srpskohrvatskom i francuskom jeziku napisao Milo Cipra. Pored ovog izdanja, inače bogata diskografija hora „Joža Vlahović" ne sadrži druge ploče posvećene ranoj muzici u celini, ali se numere iz ovog perioda ili njihove obrade mogu naći na ostalim albumima kao što su „Jugoslovenska horska glazba" iz 1971, zatim na ploči objavljenoj povodom četrdeset godina rada iz 1985, kao i na edukativnoj kaseti „Živimo s glazbom" iz 1987. godine.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво