Svetske muzičke pozornice

Dela Sergeja Prokofjeva (Drugi violinski koncert u ge molu, opus 63) i Hektora Berlioza (Fantastična simfonija, opus 14). Simfonijskim orkestrom Italijanskog radija i televizije diriguje Mark Albreht, a kao solista nastupa violinista Julijan Rahlin. Snimak je sa koncerta održanog 12. decembra prošle godine u auditorijumu Arturo Toskanini Italijanske radio-televizije u Torinu.

Julijan Rahlin je odrastao u porodici muzičara - otac je svirao violinu, a majka klavir. Kada je u četrnaestoj godini pobedio na evrovizijskom takmičenju Mladi muzičar godine održanom u Amsterdamu, započela je njegova dugogodišnja, veoma plodna karijera, pa je već naredne, 1989. godine debitovao sa Bečkim filharmoničarima pod upravom Rikarda Mutija. Na bečkom Konzervatorijumu studirao je u klasama Borisa Kušnjira i Pinkasa Cukermana. Sarađivao je sa vodećim svetskim orkestrima, a bio je i čest gost beogradskih koncertnih dvorana. Sa Simfonijskim orkestrom Italijanskog radija i televizije debitovao je 2003. godine interpretirajući solističku deonicu u Mocartovom Trećem violinskom koncertu u Ge duru, Kehlova oznaka 216.

Inače, Prokofjevljev Drugi violinski koncert je 1. decembra 1935. godine u Teatru Monumental u Madridu premijerno svirao francuski violinista Rober Soetan uz pratnju Simfonijskog orkestra iz Madrida pod dirigentskom palicom Enrikea Fernandesa Arbosa.

Berliozova Fantastična simfonija je, kako ističu istoričari autobiografska i prva programska simfonija, ali i jedna od najznačajnijih kompozicija ranog romantizma". Bogatim muzičkim jezikom i kroz prošireni orkestarski aparat Berlioz je dočarao ljubavnu priču čija je inspiracija bila glumica Herijet Smitson, koju je prvi put video 1827. godine dok je igrala Ofeliju u Šekspirovom Hamletu i koja će ubrzo potom postati kompozitorova žena. Delo je premijerno izvedeno 5. decembra 1830. godine u dvorani Konzervatorijuma u Parizu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво