Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Dubravke Stajić na Biografski leksikon „Banovi Kraljevine Jugoslavije”, koji su priredili Momčilo Pavlović, Predrag Vajagić i Nebojša Stambolija, a objavio Institut za savremenu istoriju iz Beograda.

Biografski leksikon Banovi Kraljevine Jugoslavije jedan je od rezultata dva velika istraživačka projekta Instituta za savremenu istoriju iz Beograda: „Konflikti i krize - saradnja i razvoj u Srbiji i regionu u 19. i 20. veku" i „Srpsko društvo u jugoslovenskoj državi u 20. veku - između ideologije i diktature". Ovaj leksikon predstavlja izvesno prevrednovanje jugoslovenske i srpske političke elite u periodu od 1919. do 1941. godine i, kao takav, nije lišen ideološke pristrasnosti, ali ipak pruža važan doprinos u učvršćivanju društvene, nacionalne i državne samosvesti srpskog naroda o sopstvenoj ulozi u 20. veku, piše Dubravka Stajić. U knjizi je obuhvaćeno ukupno 68 ličnosti (banova, podbanova i upravnika gradova) kojima je zajednička osobina bila pravnička profesija, a ostale karakteristike poput autoritarnosti, organizacione sposobnosti, spremnosti na kompromisno političko delovanje pa i na pojedine neformalne metode rada, doprinose da ova studija postane uzbudljivo istorijsko štivo i svedočanstvo o ekonomskim, nacionalnim, kulturnim i političkim odnosima u Kraljevini Jugoslaviji.

Čiatal Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара