Naučni skupovi

Milanko Govedarica: Jirgen Habermas

U ciklusu NAUČNI SKUPOVI, tokom januara možete slušati izlaganja sa skupa „Godišnjice rođenja značajnih srpskih i svetskih filozofa” koji je u organizaciji Srpskog filozofskog društva nedavno održan u Beogradu. O Jirgenu Habermasu govori Milanko Govedarica.

Jirgen Habermas, jedan od najznačajnijih nemačkih filozofa, u junu prošle godine napunio je devedeset godina. Reč je o autoru koji je još uvek veoma aktivan mislilac, prisutan je na javnoj sceni i poznat je i po tome što je sklon da iznosi svoje stavove o raznim političkim pitanjima i događajima. Autor je brojnih dela kao što su „Problemi legitimacije u kasnom kapitalizmu", „Saznanje i interes", „Teorija i praksa", „Teorija komunikativnog delovanja"...

Milanko Govedarica u svom izlaganju ističe da se Habermas najčešće vezuje za kritičku teoriju društva, i mada je imao puno faza i obrta u svom misaonom razvoju, to je nešto što je dominantno obeležje njegovog rada. Habermas je pripadnik druge generacije kritičke teorije i u raznim stvarima se razlikuje od onih koji mu prethode, poput Horkhajmera i Adorna. Ono na čemu se bazira specifičnost Habermasovog pristupa jeste približavanje kritičke teorije društva hermeneutici, a još značajnije je okretanje ka pitanjima jezika koje ovaj autor smatra jednom od klljučnih oblasti savremene filozofije.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара