Gramofonija – Kompozicije Bele Bartoka

Reprodujemo snimke Sonate za violinu solo i kompozicije pod nazivom Kontrasti za violinu, klarinet i klavir Bele Bartoka u interpretaciji violiniste Đerđa Garaja, klarinetiste Rudolfa Bartela i pijaniste Manfreda Rajnelta. Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Eterna 1962. godine.

Mađarski violinista Đerđ Garaj je zreli period svoje karijere proveo u Istočnoj Nemačkoj, ali je nastupao i snimao albume u gotovo svim zemljama istočnog bloka. Njegov repertoar se sastojao najčešće od kompozicija autora XX veka kao što su Alban Berg, Sergej Prokofjev i Bela Bartok, čija je dela naročito uspešno inteprepretirao o čemu svedoči i ploča objavljena za Dojče gramofon iste godine kada i izdanje koje večeras emitujemo. Tako se njegova saradnja sa nemačkim pijanistom Manfredom Rajneltom može smatrati logičnim potezom, s obzirom na zajednički afinitet prema savremenom stvarlaštvu. Rajneltovi snimci kompozicija Berga, Satija i Mesijana su sredinom osamdesetih objavljeni na kompilaciji koja je postigla veliki uspeh i koja ilustruje glavno stilsko usmerenje u njegovoj izvođačkoj karijeri. Iako se snimak koji su realizovali na ovoj ploči može smatrati vrlo uspešnim, ovo izdanje je jedno od retkih na kojem ovi muzičari nastupaju zajedno i danas važi za vrlo tražen raritet.

Programski komentar na omotu ploče je napisao Alfred Brokhaus, dok je grafičko rešenje delo Klausa Vonderverta, dizajnera velikog broja omota za nemačke izdavače, koji je široj javnosti poznat kao strip-crtač i karikaturista. Značajno je istaći da na omotu nisu navedeni detalji o snimanju i tehničarima, ali donekle iznenađuje što je ploča napravljena u mono verziji s obzirom na to da je Eterna početkom šezdesetih već imala u ponudi veći broj stereo vinila, što može upućivati i na to da su ovi snimci nastali znatno ranije.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво