Muzika viva

Predstavićemo ostvarenja za gudački kvartet američke autorke Kerolajn Šo u izvođenju Ataka kvarteta i to ostvarenja: „Intermeco”, „Osnove i izgledi” i „Ritornelo”. Ova dela se nalaze na albumu „Orange” koji su objavile diskografske kuće New Amsterdam / Nonesuch Records u aprilu protekle 2019. godine.

Šoova opisuje zvučni svet oformljen u sardnji sa Ataka kvartetom kao baštu koju zajedno neguju. U zemlji ovog akustičnog vrta nalaze se ostaci starih majstora i starih slojeva muzike na kojoj rastu nove i raskošne biljke. Tako se u kompozicijama koje ćete čuti naziru odjeci Hajdna, Mocarta, Ravela, Baha, Monverdija i De Prea - nad kojima se razvijaju novi, savremeni muzički slojevi. „Boje su žive i poznate", kaže Kerolajn Šo, a potom dodaje „album je proslava jednostavne, neposredne, neukrašene lepote prirodnih, svakodnevnih, poznatih stvari".


Kerlajn Šo je dobitnica Pulicerove nagrade za muziku za svoje delo Partita koje napisala za vokalni ansambl Roomfull of Teeth čiji je član. Ona je do sada sarađivala sa velikim brojem vrlo raznolikih muzičara od hip-hop zvezde Kanjea Vesta, preko operske dive Rene Fleming, do kvarteta Dover i ansambla Bruklin Rajder. U svojim delima ona spaja svet popa i klasične muzike, na zadivljujući, osoben i vrlo zreo način. Drugim rečima ova mlada autorka neguje komunikativan, neposredan izraz: melodičan, lirski, intiman, a istovremeno i okrenut istoriji muzike kao nepresušnom izvoru inspiracije.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи