Gramofonija – Kompozicije Jura Tkalčića

Emitujemo zapise koncertantnih i kamernih ostvarenja ovog kompozitora i violončeliste sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Jugoton 1982. godine.

Tkalčić je u prvoj polovini XX veka bio jedan od najznačajnijih evropskih violončelista, a njegovu karijeru je pored koncertnih nastupa obeležio i akademski rad, najpre na Konzervatorijumu u Zagrebu, a zatim i na tadašnjoj Muzičkoj akademiji u Beogradu. Iako slavljen širom Evrope, nije se bavio diskografskim aktivnostima, te je ploča koju predstavljamo jedno od retkih izdanja sa njegovom muzikom, objavljena tridesetak godina nakon njegove smrti. Samim tim, ovo izdanje ilustruje najznačajnija Tkalčićeva dostignuća na polju komponovanja i pruža mogućnost za rekonstrukciju njegovog izvođačkog stila. Producenti ovog albuma, Vida Ramušćak i Vlado Štefanec su u više navrata realizovali kompilacijske vinile sa snimcima domaćih stvaralaca, te je i na Tkalčićevoj ploči uspostavljen ugodan balans između različitih zapisa i zvučnih kvaliteta instrumentalnih sastava.

Omot ploče je delo dugogodišnjeg Jugotonovog saradnika Ivana Ivezića, koji je bio autor vizuelnih segmenata brojnih izdanja zagrebačke produkcijske kuće, gotovo svih muzičkih žanrova. Programski komentar koji sadrži biografske podatke o autoru i izvođačima napisao je Milan Nađ.

Autor Milan Milojković
Urednica Sajna Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво