Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Nikole Živanovića na roman Damira Karakaša „Proslava” objavljen u izdavačkoj kući Buka u Beogradu, a potom osvrt Bojana Jovanovića na peto prošireno izdanje „Rečnika psihologije” Žarka Trebješanina koji je nedavno objavio beogradski izdavač Agape knjiga.

Kratki roman Damira Karakaša Proslava sastoji se iz četiri priče - „Kuća", „Proslava", „Psi" i „Otac", koje nisu hronološki povezane, a čija se radnja dešava u šumi. Kako komentariše Nikola Živanović: „Karakaš prati tradiciju najbolje klasične jugoslovenske proze. Uzevši samo motive i način na koji se priča odigrava, ovo delo je moglo biti napisano i na samom početku dvadesetog veka, a kompozicija i ono što sa pričama radi, Karakaša čini modernim piscem... Neobično je da u ovako kratkoj knjizi, koja jedva da prelazi sto strana vrlo razuđenog sloga, Karakaš uspeva da uvede čitaoca u jedan svet i da mu postavi pitanja o tom svetu. A ta pitanja se pre svega odnose na to, ako se i tako može živeti, kako možemo misliti da u našem životu išta mora biti onako kako je. Zadatak književnosti je da dā novu perspektivu, u ovom slučaju ona je doduše stara i zaboravljena, i da time život učini bogatijim, a nas kao čitaoce otvorenim za osećanja koja nismo ni znali da imamo. U tom smislu, Karakaš je napisao izvanrednu knjigu, a njena kratkoća je samo znak njegovog poštenja prema čitaocu kome je dao sve što mu je potrebno ne trudeći se da mu pritom oduzme previše vremena. Ovaj roman se može pročitati za dva sata, ali slike i osećanja iz njega ostaće u svakom čitaocu još godinama".

* * *

Prvo izdanje Rečnika psihologije Žarka Trebješanina objavljeno je 2000. godine, a kako se poslednjih decenija psihologija razvijala i razgranala, javila se i potreba da se ta stečena saznanja ugrađuju u nova izdanje ove vredne knjige. U najnovijem, petom, izdanju Rečnika psihologije nalazi se blizu hiljadu novih i inoviranih odrednica, što čini gotovo petinu njihovog ukupnog broja od oko 4800. Nesumnjiv kvalitet ovog Trebješaninovog dela se ogleda u njegovoj obuhvatnosti relevatnih oblasti i pojava vezanih za psihologiju i stručno obrađenim odrednicama napisanim jasnim, razumljivim i stilski doteranim srpskim jezikom. Polazeći najčešće od etimologije naziva, autor daje osnovno ali i druga značenja nastala tokom razvoja i diferenciranja određenog pojma i termina, čime ukazuje i na njihovu istoričnost... Po rečima Bojana Jovanovića: „ Nesumnjivo je da novo izdanje Rečnika psihologije predstavlja ne samo doprinos psihologiji kao nauci, već i našoj kulturi. Stvaran bez institucionalnih pretpostavki za rad na ovakvom kapitalnom delu, ovaj Rečnik je, kao plod velikog truda i entuzijazma pojedinca, prvorazredan autorski poduhvat kojem je i mladi beogradski izdavač Agape knjiga dao svoj adekvatan doprinos".

Čitala Dušica Mijatović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се