Svetske muzičke pozornice

Dela Đerđa Ligetija (Atmosfere), Riharda Vagnera (preludijum za prvi čin opere Loengrin), Albana Berga (Violinski koncert – U spomen na jednog anđela) i Johanesa Bramsa (Treća simfonija u Ef duru, opus 90). Bečkim filharmoničarima diriguje Kristof fon Dohnanji. Solista je violinista Rajner Honek. Snimak je sa koncerta održanog 24. novembra ove godine u Velikoj dvorani bečkog Muzikferajna. Ovim koncertom svečano je obeležen devedeseti rođendan maestra Fon Dohnanjija.

Rođen 9. septembra 1929. godine u Berlinu, Kristof fon Dohnanji je jedan od najsvestranijih dirigenata poslednjih decenija dvadesetog i početka ovog veka, koji je svoju reputaciju izgradio izuzetnim interpretacijama dela kasnog romantizma, kao i kompozicijama autora Druge bečke škole. Kao unuk mađarskog kompozitora Ernea fon Dohnanjija, Kristof je od rane mladosti bio okružen muzikom i već je kao dete počeo da svira klavir. Međutim, Drugi svetski rat ga je u tome prekinuo. Nakon rata studirao je pravo na Univerzitetu u Minhenu, a 1948. godine u ovom gradu je upisao i Muzičku akademiju na kojoj je ubrzo prepoznat njegov talenat, te je još kao student odlikovan najvišim nagradama za kompoziciju i dirigovanje. Potom je otišao u Ameriku, gde je imao prilike da sarađuje sa Lenardom Bernstajnom, a kada se 1952. godine vratio u Nemačku radio je u Frankfurtskoj operi kao asistent Đerđa Šoltija. Za samo nekoliko godina Kristof fon Dohnanji je postao muzički direktor u Libeku i Kaselu, šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radio Kelna, direktor Frankfurtske opere i glavni dirigent Državne opere u Hamburgu, gde je radio do 1984. godine. Iste godine postao je muzički direktor Klivlendskog orkestra, a sa ovim ansamblom ostvario je veliki broj snimaka dela od Mocarta i Šuberta do kompozicija autora poput Ajvza, Vareza i Lutoslavskog.

U karijeri koja traje već sedam decenija, maestro Fon Dohnanji je odlikovan najvećim priznanjima i nagradama: od Ordena za zasluge Republike Nemačke i Republike Austrije, do nagrade Bela Bartok, jednog od najviših odlikovanja u Mađarskoj.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи