Vek harmonike – Teodoro Anceloti izvodi dela Džona Kejdža

U emisiji VEK HARMONIKE slušaćete dela američkog kompozitora Džona Kejdža, jedne od vodećih ličnosti posleratne avangarde

Iako se Kejdžovo ime vezuje uglavnom za muziku, raspon njegovih aktivnosti je mnogo širi, te pored komponovanja obuhvata teorijski i pedagoški rad na Black Mountain College-u i Novoj školi za društvena istraživanja u Njujorku, predavačku poeziju, grafiku, razmatranje aktuelnih društvenih problema i opštih kulturoloških i filozofskih pitanja.

Od pronalaska prepariranog klavira kasnih 30-ih godina, preko uvođenja elektronske muzike, istraživanja novih zvučnih mogućnosti tradicionalnih instrumenata, kao i otkrića „zvučne dimenzije" tišine, do kompjuterizovanih tabela Ji Đinga, Kejdž je uvek bio u središtu pažnje muzičke i umetničke javnosti.

Godine 1983. Udruženje orguljaša Amerike je zatražilo od Kejdža da napiše imitaciju njegovog ranijeg komada San, koji je komponovao 1948. godine. Na kraju je nastala kompozicija Sećanje u kojoj kompozitor omogućava veliku slobodu u radu sa notnim materijalom, a ipak, komad zvuči prilično minimalistički.

Teodoro Anceloti je svojim umetničkim radom značajno doprineo integraciji harmonike u savremenu klasičnu muziku. U želji da doprinese razvoju tehnike, sproveo je graditeljske izmene zamenivši materijale od kojih se prave neki delovi instrumenta i na taj način povećao zvučni dijapazon harmonike.

Od 80-ih godina XX veka Anceloti redovno nastupa na velikim festivalima, a angažovan je i kao solista vodećih orkestara. Svoj pedagoški rad započeo je na Univerzitetu umetnosti u Bernu, a od 2002. godine radi kao profesor na muzičkoj Akademiji u Frajburgu. Diskografija ovog umetnika obuhvata širok repertoar, od Baha i Skarlatija, do Janačeka, Satija, Kejdža i drugih.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи