Antologija srpske muzike

Dela Dragutina Gostuškog: simfonijska poema Beograd i Končerto ačelerato za violinu i orkestar. Arhivski snimci su iz 1969. i 1970. godine.

Prema rečima Vlastimira Peričića, Dragutin Gostuški je kompozitor pretežno lirskog elementa koji u svojim ostvarenjima, posebno onim sa početka stvaralaštva, koristi stilizovane elemente srpske tradicionalne muzike, dok u kasnijim kompozicijama njegov izraz postaje savremen i ličan. Iz bogate biografije Gostuškog izdvajamo da je studije kompozicije završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Milenka Živkovića, a uporedo je pohađao i studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu koje je završio 1950. godine. U periodu od 1952. do 1960. godine radio je kao naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Godine 1965. stekao je doktorat na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa disertacijom Vreme umetnosti.

Prvo delo koje ćete slušati je Končerto ačelerato iz 1961. godine. Kako sam naziv kaže, ovaj ubrzani koncert odnosi se na dispoziciju stavova. Naime, umesto uobičajenog rasporeda brzog - umerenog - brzog stava, Gostuški je koncert oblikovao kroz stavove Largo - Allegretto - Presto, dok je orkestar sastavljen samo od gudača, klavira i bogate grupe udaraljki poput vibrafona, ksilofona, klepetuša, kao i egzotičnih vrsta bubnjeva. Delo je premijerno izvedeno 14. novembra 1961. godine kada je nastupao violinista Aleksandar Pavlović uz pratnju Beogradske filharmonije pod upravom Krešimira Baranovića.

Potom sledi simfonijska poema Beograd, iz 1951. godine. Inspirišući se istorijom grada, kompozitor je delo zamislio kroz nekoliko scena: od dočaravanja drevnog utvrđenja i okršaja koji su se oko njega odvijali, do predstavljanja oslobođenog Beograda. Napisano kao diplomski rad, ovo delo je premijerno izvedeno 11. juna 1951. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара