Elektronski studio

Predstavljamo rad „Impulsi I-IV" koji je realizovao Beogradski subharmonijski ansambl u Elektronskom studiju Radio Beograda tokom prve polovine ove godine uz obiman terenski rad sproveden u toku više meseci. Dobrivoje Miljanović, Vladimir Riznić i Milan Antić su trojica umetnika koji čine Subharmonijski ansambl i koji su pohađali uvodni kurs Elektronskog studija kod Pola Pinjona u martu 2018. godine.

Ovo ostvarenje je potraga za vezom između dve apstraktne, međusobno povezane celine - ritmičnog prostora uma i ritmičnog prostora grada. Sondiranjem fizičke i društvene utrobe Beograda kroz detektovanje vibracija i potencijala za vibriranje (od molekularnog nivoa do biomehaničkog pulsiranja čitavog grada) umetnici su došli do zvučnog materijala koji je spojen sa soničnim mogućnostima uređaja Synthi 100 EMS. Sama muzička matrica koju je kreirao Beogradski subharmonijski ansambl je spoj različitih svetova današnje tehnokulture unutar hipnotičke zvučne forme u kojoj kako to kažu autori ima mesta i za poliritmove, severnjačku preciznost, žamor drvenih dronova i nemilosrdne sinti-ubode.

Dobrivoje Miljanović je rođen u Beogradu 1981. godine, a danas je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za snimanje i dizajn zvuka i gostujući predavač na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Doktorirao je 2015. godine na Grupi za višemedijsku umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se dizajnom zvuka za scenske događaje, elektronskom muzikom i interaktivnim zvučnim skulpturama, uspešno u zemlji i inostranstvu, sa posebnim fokusom na raskršće nauke, zvuka i tehnologije. Poznat je i kao deo kolaborativnog nojz/dab/tehno projekta raum.null.

Vladimir Riznić je programer iz Beograda, koji se pored računarstva sa podjednakim entuzijazmom bavi modulranim sintisajzerima.

Milan Antić je po struci dizajner zvuka i inženjer računarstva, a kao kompozitor elektronske muzike i stvaralac „sound arta", stvorio je zvučne kulise za veliki broj kratkih filmova, predstava, radio i TV drama od kojih su neki prikazani na Venecijanskom bijenalu, Festu, kao i emitovani na Radio-televiziji Srbije. Kao muzičar nastupao je samostalno (kao Mekonin) i sa bendom „Margita je mrtva" u klubovima i na festivalima širom regiona. Radio je na Fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu u svojstvu studenta demonstratora na predmetu Radio režija, a trenutno je zaposlen u studiju za razvoj video igara Mad Head Games.

Urednica emisije Ksenija Stevanović i Svetlana Maraš







Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара