Vek harmonike – Eufonija 2019: Nastupi Miloša Katanića i Branka Džinovića

U drugoj emisiji ciklusa posvećenog 4. Internacionalnom festivalu harmonike i kamerne muzike «Eufonija», koji je od 23. do 26. maja održan u Novom Sadu, čućete nastupe dva naša istaknuta umetnika: Miloša Katanića i Branka Džinovića. Oni su premijeno izveli kompozcije Kima Helvega i domaćih mladih autora: Marka Dulića, Stanislave Gajić i Maje Bosnić.

© Nina Miljush

Na početku emisije slušaćete premijerno izvođenje koncertantne kompozicije Kima Helvega. Uz pratnju Zrenjaninskog kamernog orkestra pod upravom Mikice Jevtića, harmonikaš Miloš Katanić izveo je Lajmanov koncert za harmoniku i gudače, delo kojim je obogaćena ne tako obimna literatura za ovakav izvođački ansambl. Koncert čuvenog danskog kompozitora, prvi je koji je napisan za harmoniku i gudački orkestar novom kompozitorskom tehnikom, odnosno muzičko-naučnim žanrom pod nazivom Kvantna muzika. Iniciran od strane Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, projekat Kvantna muzika okupio je najeminentnije evropske naučnike - kvantne fizičare, kompozitore i muzičare, u kreiranju nove muzike.

© Nina Miljush

Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike «Eufonija» nastao je iz želje da se oformi manifestacija koja će okupljati mlade talentovane akordeoniste i pedagoge i doprineti afirmaciji naših umetnika na međunarodnoj sceni. Prema rečima organizatora, jedan od ciljeva festivala je i motivisanje domaćih autora da pišu solistička i kamerna dela za sastave sa harmonikom. Ta saradnja je formalizovana 2015. godine kroz projekat „Nova srpska muzika za harmoniku", zahvaljujući kom su predstavljena brojna dela za solo harmoniku i različite ansamble sa harmonikom, mladih kompozitora. Treće veče festivala bilo je posvećeno upravo ostvarenjima domaćih autora Marka Dulića, Stanislave Gajić i Maje Bosnić, koja su objavljena u zbirci pod nazivom Bajke za decu. Naziv zbirke ukazuje na temu koju su organizatori festivala predložili autorima, ali i na tehnički nivo kompozicija, budući da je ovim delima obogaćena školska literatura za harmoniku.

U interpretaciji Branka Džinovića slušaćete Tri ilustracije za harmoniku Marka Dulića, Ragu i igru Svetlane Gajić i C:\ GAME> start Maje Bosnić.

Urednica emisije: Marija Vuković.


 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво