20. vek – Gija Kančeli

U sredu 2. oktobra preminuo je gruzijski kompozitor Gija Kančeli u rodnom Tbilisiju. Bio je prepoznatljiv po delima za velike sastave, pre svega svom opusu od 7 simfonija i liturgiji za violu - Oplakivan vetrom. U emisiji ćete čuti Drugu simfoniju „Pesme“ i pomenuto delo Oplakivan vetrom.

Gija Kančeli rođen je 1935. godine, a nakon školovanja u rodnom gradu kompozitorsku karijeru je započeo u oblasti primenjene muzike. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, nastanio se, kao iskusni simfoničar, u Nemačkoj, a potom i u Belgiji. U perodu od 1967. do 1986. godine kompletirao je opus od 7 simfonija. Ovaj žanr je Kančeliju dopuštao da se samoizrazi, kroz monološku ekspresiju, introspekciju i filozofsku refleksiju. Budući da se do kraja karijere nije vratio simfoniji, ovih sedam dela mogu se, prema rečima nekih kritičara, posmatrati kao sedam poglavlja velikog epa. Ove simfonije su po formi netradicionalne budući da su pisane u jednom stavu, laganog tempa, ne sledeći pravila sonatne forme.
O svom metodu komponovanja, Kančeli je napisao: "Prvo fiksiram najvažnije teme i opšti dramaturški plan, a potom se bavim kopmponovanjem muzičkog diskursa koji bi trebalo da akritivra maštu slušaoca, i ako je moguće, prenese osećaj lepote, trajnosti i laganog plutanja odozgo, jer zaista, muzika bi trebalo da sugeruiše osećaj religioznosti u najširem smislu, koji ja pronalazim u svakoj muzici koja me dotakne.", rekao je Gija Kančeli.
Urednica Sanja Kunjadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво