Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ljiljane Ćinkul na izložbu radova Ratka Vulanovića u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, a potom osvrt Boška Milina na „Antologiju savremene srpske komedije”.

Do 15. septembra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" u Beogradu bila je otvorena izložba crteža vajara Ratka Vulanovića. Ovaj umetnik je rođen 1941. godine, bio je član grupe „Deset plus", a tokom svoje petodecenijske karijere u kritici je uvažen kao nosilac najvitalnije tendencije u srpskom vajarstvu. Tipični za Vulanovića su upornost i potencijal prevratnika koji ne odustaje od namere, a ove osobine su najvidljivije u osvajanju prostora i stvaranju jedinstvenih kamenih megalopolisa, prostorno-vizuelnih kompleksa lociranih od Ade Ciganlije i parka Tašmajdan do onih u Crnoj Gori, obaveštava nas Ljiljana Ćinkul. Njegovom novom postavkom dominiraju crteži koji svojim razuđenim aranžmanom, kao vrsta instalacije, dinamiziraju prostor stvarajući svojim vizuelnim težištem utisak ambijenta. U njihovim živim energetskim tokovima jasnog grafičkog kontrasta koncentrisana je energija spontanog gestualnog zapisa. Nastajali tokom poslednje tri godine, ovi radovi su i malo stvaralačko odmorište od zahtevnih skulptoralnih radova koji su obeležili karijeru ovog borbenog autora.

* * *

Proletos je izdavač Zepter Book World objavio Antologiju savremene srpske komedije, koju je priredio Radomir Putnik. Kako komentriše Boško Milin, kao savesni priređivač, Putnik je u ovu antologiju uvrstio i ostvarenja koja su u većini slučajeva označena kao drama ili kao komad sa pevanjem i hapšenjem ili kao setna komedija ili bez sasvim jasno određene žanrovske odrednice. Razlog se nalazi u odgovornom pristupu priređivača u odnosu na teatarske poetike odabranih autora, iz različitih generacija i sa zaleđem srpskog jezika na kojem su dela nastala. Upravo je ovaj pristup omogućio da se susretnemo sa manje poznatim delima (kao što je Osmejak Svetog Spiridona Slobodana Stojanovića) ili, češće, sa bolje poznatim (na primer, Dve leve i dve desne noge Miloša Nikolića ili Ništa bez Trifolija Rusomira Bogdanovskog), te nam se ukazala i prilika doživimo ponovni susret, sada u štampanoj verziji, sa Pekićevim komadom Generali ili srodstvo po oružju, kao i sa Čudom u Šarganu Ljubomira Simovića i Razvojnim putem Bore Šnajdera Aleksandra Popovića. Pažnju u ovoj antologiji privlače i komadi: Kosančićev venac 7 Slobodana Selenića, Je li bilo Kneževe večere? Vide Ognjenović, Siroti mali hrčki Gordana Mihića, Kaskader Bratislava Petkovića, Grobljanska ulica Nebojše Romčevića, Kazanova protiv Don Žuana Miodraga Ilića, Srankadžije iliti neki Sterija piše „Rodoljupce" Radoslava Zlatana Dorića, Zmaj od Srbije Miladina Ševarlića i Kralj i njegov komediograf Milovana Vitezovića.

Čitala Dušica Mijatović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи